Belgische universiteiten & Hoger onderwijs

Geschreven door Baudouin Van Humbeeck - 31 jul. 2005, 00:00 (Bijwerken: 09 apr. 2018, 08:13)
Belgische universiteiten & Hoger onderwijs
Zowel het hoger onderwijs van het universitaire type of dat van het niet-universitaire type, verwelkomt studenten die een certificaat van hogere secundaire studies behaalden. In België en meer specifiek in Brussel, is de keuze quasi ongelimiteerd. Onze meest gerenommeerde instellingen tellen trouwens een steeds groter aantal studenten die uit andere landen komen.

Zoals het geval is in het fundamenteel en secundair onderwijs, is er een onderscheid tussen het officieel en het vrij onderwijs. Er bestaan meerdere staatsuniversiteiten en hoge scholen die rechtstreeks afhangen van de openbare macht. Ze bevinden zich in de grote steden van het land in functie, onder andere, van hun specialiteiten.

In Brussel is het vooral het vrij onderwijs dat overheerst en dit voornamelijk door de aanwezigheid van de bekende ULB (Université Libre de Bruxelles) en haar Vlaamse equivalent, de VUB (Vlaamse Universiteit van Brussel). Lange tijd werd de KUL (Katholieke Universiteit van Leuven) beschouwd als de beste Belgische universiteit. Ondertussen is ze in twee gesplitst: namelijk de Nederlandstalige KUL die in Leuven gebleven is terwijl er een Franstalige afdeling in een kompleet nieuwe cité, Louvain-la-Neuve, opgericht is, in de gemeente Ottignies, op vijfentwintig kilometer van Brussel.

In de hoofdstad bestaan ook meerdere instellingen die de lessen van de eerste cyclus aanbieden, zoals bijvoorbeeld de universitaire faculteiten van Saint-Louis. Op het niveau van de hoge scholen maakt men een onderscheid tussen het universitair niveau(ten minste vier jaar) en het niet-universitair (meestal drie jaar). Daarnaast heeft men ook nog het hoger onderwijs in sociale promotie, waar de opleidingen georganiseerd worden volgens soepelere uurroosters. Het Europees statuut van Brussel heeft als gevolg dat er nieuwe instellingen van hoog niveau opgericht worden en waar het onderwijs meestal in het Engels gebeurt. Wat ook het type van hoger onderwijs is dat men kiest, er moet inschrijvingsgeld worden betaald. Maar over het algemeen is dit niet overdreven hoog. Men kan trouwens voor een studiebeurs in aanmerking komen, mits men voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]