De Grote Markt in al haar glorie

Geschreven door Frédéric Solvel - 25 apr. 2022, 00:00 (Bijwerken: 25 apr. 2022, 09:38)
De Grote Markt in al haar glorie
Ah! De Grote Markt van Brussel. Zoveel boeken zijn erover geschreven, zo vaak is ze bezocht, van huis naar huis, van stoep tot stoep.

- Op de binnenplaats van het stadhuis staat er een ster op de grond. Vanuit het centrum van deze ster zijn de afstanden tot de hoofdstad berekend (bijvoorbeeld Brussel: 157 km). Maar wist u dat deze ster ook dient als markering voor de nummering van de huizen in alle Brusselse straten? Zo liggen de lage nummers altijd het dichtst bij het stadhuis, de even nummers aan de linkerkant, de oneven aan de rechterkant.

- In 1986 speelde de nationale ploeg (de Rode Duivels) de halve finale van de wereldbeker voetbal in Mexico. Het was een echte prestatie, die vandaag nog in het collectieve geheugen staat gegraveerd. Velen herinneren zich nog de beelden op de Grote Markt, zwart-geel-rood van het volk (minstens 30.000 mensen) en van de 22 spelers op het balkon van het stadhuis, met het uitbundige gejuich van zo'n grote menigte!

- Sinds 1971 verfraait een gigantisch bloementapijt (25 op 75 meter) elke twee jaar de Grote Markt. Honderdduizenden begonia's vormen een bloemenfresco in een welbepaald thema. Bij voorbeeld, de editie van 2006 had de Middeleeuwen als thema en de fresco stelde een kompas voor met negen geanimeerde rozetten.

- Om dit bloementapijt optimaal te bewonderen, is er niets beter dan met een Gueuze of een Lambic plaats te nemen op de verdieping van een van de bistro's op de Grote Markt. Van daaruit heeft u een fantastisch overzicht. Het is ook daar dat Jacques Brel besefte dat de Grote Markt eigenlijk het mooiste theater ter wereld is.

- Vroeger plaatste men elke zondagmiddag een kiosk in het midden van de Grote Markt en de fanfares en orkesten animeerden voorbijgangers en marktlieden. Nog niet zo lang geleden was er geregeld een gereputeerde vogelmarkt op de Grote Markt. Men vond er voornamelijk kanaris, en soms mochten kinderen vogels vrijlaten.

- Sinds ongeveer een eeuw geleden worden er in België geen veroordeelden meer terechtgesteld. Hun straf werd de levenslange opsluiting. Maar tot de jaren 1950 was er wel een symbolische terechtstelling: voor het stadhuis stelden twee agenten een zogenaamde guillotine op. Een pancarte die ervoor stond, kondigde aan dat die bepaalde persoon ter dood was veroordeeld.

- Tijdens de Tweede Wereldoorlog benoemde de bezetter een zekere Jan Grauls, pro-Duitsers, tot burgemeester van Groot Brussel. Op die manier werd op de echte burgemeester sinds 1939, Joseph Van De Meulebroeck, gejaagd. Bij het einde van de oorlog kwam deze in zijn bureau en het eerste wat deed was zijn raam openen en het kussen waarop de collaborerende burgemeester had gezeten, naar buiten gooien.

- Op nummer 9 op de Grote Markt is het gastronomische restaurant Le Cygne gevestigd. Een gebouw met een lang verleden. In 1948 schreef Karl Marx, verbannen en op zoek naar een toevluchtsoord in onze geliberaliseerde contreien, zijn bekende "Manifeste". Later, in 1885, is de voorganger van de Belgische socialistische partij daar gesticht.

- Sinds december 1998 is de Grote Markt door de Unesco geklasseerd als Werelderfgoed. De gemeenteraadsleden waakten al even over het behoud van dit juweeltje van Brusselse architectuur. Maar nog niet zo lang geleden was de Grote Markt nog een immense openluchtparking waar nonchalant gereden werd! Matthieu Lethé

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]