Top 10 van Brusselse bruggen

Geschreven door Frédéric Solvel - 06 mei 2013, 00:00 (Bijwerken: 12 jan. 2022, 04:25)
Top 10 van Brusselse bruggen
We bezochten de kleine Brusselse broertjes van de Pont d’Avignon. Genoeg redenen om in het rond te dansen!

Ons palmares van Brusselse bruggen, bruggetjes en viaducten.

 

10 - Hermann-Debroux-viaduct

Als we dit viaduct de laatste plaats toekennen, is er geen enkele twijfel mogelijk: het Hermann-Debroux-viaduct oogst alle stemmen. Uiteraard heel praktisch beoordeeld door al wie er geregeld gebruik van maakt, keuren de Oudergemmenaars dit stedelijke aanhangsel van de autosnelweg naar Namen uitgebreid af. Ze eisen het slopen van de viaduct. Het enige voordeel: ze huisvest geregeld een brocante…

9 – Brug aan het Justitieplein

Als je de Keizerslaan neemt, vergeet je wel eens dat je de brug over het gelijknamige plein oversteekt. Wij waren het zonder twijfel ook vergeten, ware het niet dat de brug over zich liet spreken in juni 2009 doordat er heel wat vlaggen werden 'geplant'. Wanneer de studenten van de ULB op 20 november de stad bezetten als hommage aan Théodore Verhaegen, volgen ze een traject tussen de Zavel en de Beurs. Onderweg steken ze de brug over het Justitieplein over en herinneren zich vaak de volgende hectometers niet.

8 – Viaduct van Vilvoorde

Deze jonge dertiger zorgde ervoor dat in december 1977 de lus van de ring gesloten kon worden. De 162 meter, ondersteund door 22 rijen pijlers zien dagelijks meer dan 150.000 voorbijrijden. Let op je kilometerteller, je snelheid is er strikt beperkt! Komende van Zaventem, richting Heizel rij je achtereenvolgens voorbij de spoorlijn Brussel-Antwerpen, de voormalige site van Renault, de Zenne en het kanaal. En ja, in Brussel stroomt de Zenne onder het viaduct van Vilvoorde en niet onder de Brug van Mirabeau.

7 – Vanpébrug

Het Belgische surrealisme kent geen grenzen. De bruggen zijn hier geen uitzondering op! Zo is de Vanpébrug in Vorst versierd met zes koeien die in de wind in het gras grazen. Achter dit project schuilt een architectenbureau met een al even surrealistische naam: Numero Bis.

6 – Van Praetbrug

De kanalen van Charleroi en van Willebroek die Brussel doorkruisen, worden overspannen door meer dan twintig bruggen. De bekendste, de ster van de verkeersinformatie: de Van Praetbrug. Als deze naam je bekend voorkomt, verbleekt je gezicht zonder twijfel, net zoals het onze, als je gevraagd wordt wie Jules Van Praet eigenlijk was. Je zal niet meer verrast worden en je zal kunnen pronken met je cultuurkennis: Jules Van Praet is geboren in 1806 in Brugge en was de belangrijkste medewerker van de eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha.

5 – Viaduct van de Zuidlaan

De constructie van de spoorwegverbinding Noord-Zuid heeft het stedelijke Brusselse landschap sterk gewijzigd. Het viaduct met balken is de eerste link van de verbinding: dankzij de zes sporen kunnen treinen bij het verlaten van het Zuidstation verder rijden in de tunnel van het Centraal Station. De constructie dateert van 1909, maar pas in 1952 werd ze in gebruik genomen. Het viaduct verdient een plaats in de bovenste helft van het klassement dankzij het dagelijkse nut voor duizenden reizigers!

4 – Sobieski brug

En we blijven in de familie van de balkbruggen met de Sobieke Brug (of koloniale brug). Ook deze brug is een getuige van de stedelijke evolutie van de stad. In het begin van de XXe eeuw richtte Koning Leopold II het Park van Laken in op zijn kosten. En om het park te verbinden met de nieuwe wijken van Laken, kwam er een brug. De fijne kolommen en zichtbare balken geven de brug al haar charme…

3 – Konrad Adenauer brug

De laatste uitbreiding van het Europees Parlement is door een bruggetje verbonden met de oudste gebouwen. Het bruggetje is genoemd naar de Duitse oud-kanselier Konrad Adenauer en leeft op het ritme van het onophoudelijke ballet van functionarissen en parlementairen. Als je langs het Luxemburgplein wandelt om de brug te bewonderen, vergeet dan niet het Parlamentarium binnen te stappen.

2 – Passerelle van Woluwe

De passerelle van Woluwe, ingehuldigd in 2011, manifesteert zich als een verbinding tussen de verschillende parken aan beide kanten van de groene wandeling. Wandelaars en fietsers kunnen veilig de Tervurenlaan oversteken via deze brug met een zeldzame elegantie. De boog die het geheel ondersteunt en het samengaan van staal en hout rechtvaardigen gemakkelijk de tweede plaats in ons klassement.

1 – Budabrug

Op de grenzen van Neder-over-Hembeek en van Haren, overspant deze ophaalbrug het Kanaal van Willebroek. Ere wie ere toekomt. Dankzij haar luxueuze metalen structuur prijkt de Budabrug op de eerste plaats van het klassement. Ziehier, midden in de haven van Brussel, een allegorie van de industriële en economische ontwikkeling van de stad. De brug is gebouwd in de plaats van een oude brug die werd vernietig tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ophaalbare platform biedt een opmerkelijke toegankelijkheid tot de binnenhaven. Zo kunnen de mooiste zeilschepen jaarlijks 'in de stad' aanmeren in het kader van het Feest van de Haven.

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]