De 15 overlaten plaatsen die het meest onbekend zijn in België

Geschreven door Victor Lepoutre - 05 apr. 2017, 00:00 (Bijwerken: 25 apr. 2022, 12:11)
De 15 overlaten plaatsen die het meest onbekend zijn in België
In het voorjaar gaan we eropuit, we gDit is onze selectie van 15 meest opvallende plekken in België van de laatste 10 jaar en al bestaan sommige van deze plekken inmiddels niet meer,

In Brussel en in heel België bestaat een onverwacht aantal verlaten plekken. Kastelen, ziekenhuizen, begraafplaatsen...of mijnen, fabrieken en zelfs zwembaden. Dit is, met foto's om het te bewijzen, ons classement van meest ongewone verlaten plekken in België. De Brusselse fotograaf Norman Szkop neemt ons mee op ontdekkingsreis. 

1) De Crypte van Laken. 

De Crypte van Laken is een stelsel van ondergrondse grafgalerijen die gebouwd zijn onder de begraafplaats van Laken in Brussel. Wanneer de begraafplaats in 1831 de eerste graftombes van de Belgische koninklijke familie huisvest raakt de begraafplaats in zwang voor begrafenissen. In de jaren 1870, na uitbreiding van het bovengrondse terrein, worden ondergronds tunnels gegraven lans de wandelpaden van de begraafplaats.

 

2) De oude veeartsenijschool van Anderlecht

Sinds de verhuizing van de meeste opleidingsactiviteiten naar Luik, is dit gebouw verlaten. Het gebouw werd een tijdlang beschouwd als het "horrormuseum" omdat je er lichaamsleden van dieren in formaline potten kon vinden.  

3) Het ziekenhuis 2 Alice 

Gelegen in Ukkel, is dit gebouw sinds het begin van de jaren '90 verlaten na de groepering van het ziekenhuis met de Europa Ziekenhuizen. 

4) De koeltoren van Charleroi

Deze plek, gesloten sinds 2007, behoudt een bepaalde visuele energie. 

(c) Arjen Toet 

(c) Arjen Toet 

5) Het kasteel van Noisy

Dit kasteel, gebouwd in 1866 en gelegen in de omgeving van Namen, is sinds de jaren '90 verlaten, het was sinds de jaren '50 een vakantieverblijf voor kinderen van NMBS-werknemers, gezellige boel nietwaar? 

6) Salve Mater

Welkom in de psychiatrische instelling Salve Mater gelegen tussen Leuven en Tienen, het gebouw is gedeeltelijk verlaten. De artsen die er werkten hoorden in 1952 bij de eersten die antipsychotica gebruikten en in 1958 bij de eersten die stopten met het gebruik van elektroconvulsietherapie.

7) Het Bloso zwembad

Verlaten zwembad gelegen tussen Brussel en Antwerpen 

8) Het HJ Instituut

Er is weinig informatie over dit gebouw te vinden, sommigen zeggen dat dit ooit een pleeghuis was. 

 

9) De steenkoolmijn van Waterschei 

Deze mijn, gelegen in de provincie Limburg, heeft haar deuren in 1987 gesloten, in 1929 kwamen bij een mijngasexplosie 24 mijnwerkers om het leven en raakten 851 mensen gewond. 

10) Brouwerij Artois

In deze oude brouwerij, gelegen in de buurt van huidige brouwerij in Leuven, staan nog de antieke koperen ketels. 

 

11) Het Locomotievenkerkhof 

Dit is een oud depot in de regio van Charleroi dat een groot aantal afgeschreven locomotieven huisvest omdat ze niet meer aan de Europese normen voldoen. 

12) Het autokerkhof in Châtillon

Deze auto's zijn uit de jaren '50, '60 en '70. De eigenaar was een schroothandelaar die de auto's uit elkaar haalde en de autowrakken in een veld achterliet. Moeder natuur heeft haar werk gedaan. Er zijn drie autokerkhoven in Châtillon, een gemeente in de provincie Luxemburg, met meer dan 1000 voertuigen, die in het bezit zijn van dezelfde eigenaar.

13) De steenkolenmijn van Hasard

Deze steenkolenmijn, gelegen in de Luikse regio, is al bijna 40 jaar gesloten. 

 

14) Het Sanatorium Joseph Lemaire

In het in 1937 door Maxime Brunfaut gebouwde sanatorium werden voornamelijk jonge tuberculose-patiënten verzorgd. Meer nog dat het Sanatorium Hëlio-Marin, beschikt dit sanatorium over grote ramen gericht op de zon. Het sanatorium wordt benoemd naar Joseph Lemaire, voorzitter van La Prévoyance Sociale. Er werd alles aan gedaan om besmetting van de bezoekers te voorkomen (dat is overigens de reden dat sanatoria werden gebouwd): het bezoek had contact via grote raampartijen. Het sanatorium is in 1987 gesloten. 

 

15) Het kasteel van Mesen

Dit kasteel werd in de XVIe eeuw gebouwd, was in het bezit van verscheidene rijke families totdat het een eliteschool voor meisjes werd waar de lessen vanaf 1914 in het Frans werden verzorgd. Omdat onderwijs in het Frans in het Vlaamse gewest bij wet verboden werd, sloot de school in 1970 haar deuren.

 

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2022 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]