TOP

De Koninklijke Serres van Laken: een architecturaal en tropisch juweel om te bezoeken

Kaya Josse.

04 Apr 2018, 12:04 Last Updated: 29 Apr 2019, 12:04

De Koninklijke Serres van Laken zullen binnenkort voor het publiek toegankelijk zijn. Brusselslife vertelt je meer over dit iconische monument.

De Koninklijke Serres van Laken: een architecturaal en tropisch juweel om te bezoeken
De Koninklijke Serres van Laken: een architecturaal en tropisch juweel om te bezoeken

Een beetje geschiedenis
Gebouwd in 1873 door de Belgische architect Alphonse Balat, na een bevel van koning Leopold II - een groot fan van planten, vervolledigen de prachtige Koninklijke Serres van Laken het Château de Laken. Deze structuur van glas en metaal gaf een nieuwe impuls aan de Belgische architectuur van die tijd. Met Art Nouveau heeft hun invloed zich verspreid naar de vier hoeken van de wereld!


Een eeuwenoude traditie
Net als de traditie die door Koning Leopold is vastgesteld, zijn de Koninklijke Serres van Laken open voor het publiek, jaarlijks en gedurende drie weken. Deze traditie werd geboren naar aanleiding van de wil van de koning om zijn werk elk voorjaar aan de burgers te laten ontdekken. De rest van het jaar worden kassen onderhouden door tientallen tuinders.


Op het programma
Dit jaar zijn de Koninklijke Serres van Laken open van zaterdag 21 april tot en met vrijdag 11 mei inbegrepen. Ze zijn uitzonderlijk gesloten op maandag 23 april en maandag 7 mei.


Zoals elk jaar worden rondleidingen georganiseerd naar aanleiding van de opening van de kassen. Voor deze editie laat Laeken Découverte u het Koninklijk Domein van Laken bezoeken en vertelt u zijn verhaal elke woensdag, donderdag en vrijdag om 14:00 uur. Na het ontvangen van uitleg over de unieke architectuur van de kassen, krijgt u de mogelijkheid om ze afzonderlijk te bezoeken.


Voor mensen met beperkte mobiliteit en hun metgezellen, zal een bevoorrechte route worden opgezet in bijna alle kassen op dinsdag 8 mei. Op andere dagen is het altijd mogelijk om de kassen te bezoeken, maar de kuur zal korter zijn.


Momenteel bevat de blootgestelde plantencollectie verschillende soorten die deel uitmaken van de oorspronkelijke planten van koning Leopold II, zoals de verzameling camelia's, evenals vele zeldzame planten, sommige uit Congo. Dit jaar zal het pas gerenoveerde Serre Congo weer beschikbaar zijn.


Naast de kassen is het ook mogelijk om de workshop Koningin Elisabeth, een workshop beeldhouwkunst te bezoeken en een deel van het park van het kasteel van Laken te bewonderen. Op de eerste zondag in mei, van 14:00 tot 17:00 uur, kunt u ook een bezoek brengen aan de Royal Crypt, gelegen in de Onze Lieve Vrouwekerk van Laken, op slechts enkele minuten van de kassen.


Toegang tot de Koninklijke Serres van Laken vindt plaats via de erelasten van het kasteel van Laken. Een toegangsprijs van € 2,50 per persoon is vereist (toegang is gratis voor kinderen onder de 18 jaar). Het ingezamelde geld wordt gedoneerd aan de Queen's Works, restauratiewerkzaamheden en de aankoop van kunstwerken uit de Royal Collection.


Boek nu een moment in uw agenda om de kassen te bezoeken, anders zult u tot volgend jaar moeten wachten om deze buitengewone bloemencollectie te ontdekken!

Bezoeken & Ontdekkingen Begeleide wandelingen