TOP

Driekoningentaart: traditie en lekkere adresjes

Olivia Regout. Eten

04 Jan 2013, 05:01 Last Updated: 03 Jan 2020, 13:01

Vier Driekoningen volgens de traditie. Eet op 6 januari driekoningentaart! Eet ze volgens de regels, vals spelen wordt niet toegelaten... We stellen u enkele adresjes voor om driekoningentaart te eten in Brussel.

Heeft u bij het begin van het nieuwe jaar goede voornemens genomen zoals minder suiker en evenwichtiger eten? Na een week diëten is het hoog tijd om opnieuw van lekkere dingen te genieten. Op 6 januari heeft u het recht om uw eerste lekkernij van het jaar te eten: driekoningentaart! Op 6 januari vieren we Driekoningen. Een religieus feest dat de voorstelling van het kindje Jezus aan de drie koningen herdenkt.

Vandaag de dag gaat het eerder om het verdelen van een taart onder familie en/of vrienden, om het aansnijden van de taart om het jaar goed te beginnen. Maar opgelet, de driekoningentaart is geen gewone taart. Ze bevat een boon waarin iedereen hoopt te kunnen bijten om gekroond te worden als koning of koningin van de dag!

Het ritueel van de driekoningentaart

Het proeven van de taart gebeurt volgens een ritueel. Om vals spelen te vermijden, moet de jongste van het gezelschap plaatsnemen onder de tafel om alle stukken taart te verdelen. Na het stuk taart te hebben gegeten en de boon ontdekt te hebben, wordt de gelukkige gekroond tot koning of koningin van het feest. Hij of zij kan dan zijn/haar geliefde of dierbare kiezen. De vorsten regeren gedurende één dag.

Driekoningentaart voor alle smaken

De traditionele driekoningentaart met bladerdeeg en frangipane is een must. Maar de patissiers vernieuwen ook met bijvoorbeeld appeltaart, chocoladetaart en brioche met gekonfijt fruit.

Waar uw driekoningentaart kopen in Brussel?

In Brussel en elders biedt elke patisser, die naam waard, deze dagen driekoningentaarten met een goudkleurige kroon aan. Ga dus zeker langs bij de bakker in de buurt... Ga op Driekoningen naar de Brusselse gastronomische zaken om uw taart te kiezen. De verleidelijke etalages van de patissiers van de Zavel blijven vaste waarden maar eerder duur. U kunt er mooie ontdekkingen doen.

U kunt ook plaatsnemen in een degustatiesalon waar u van de taart kunt genieten met een thee, een koffie of een warme chocolademelk. U werkt tot laat 's avonds en bent vergeten een driekoningentaart te kopen? Geen probleem, het atelier van Vatel op het Jourdanplein is, net zoals elke dag, 24/24 u open. Hier bent u zeker van een kwaliteitsvolle driekoningentaart. En waarom niet zelf uw taart maken?

Eten Bakkers Winkelen Drinken & Eten Folklore