TOP

BrusselsLife met Jean-Pierre Van Roy

BrusselsLife Team.

05 Jul 2012, 05:07 Last Updated: 15 Jul 2014, 07:07

Jean-Pierre Van Roy, alias Mister Cantillon, is in 1942 in Ukkel geboren. Zijn eerste rustige kinderjaren bracht hij door tussen Vorst en Sint-Gillis. Op zijn negende verhuisde hij naar Sint-Pieters-Woluwe, op een steenworp van het Zoniënwoud. Dat was het paradijs voor hem: vandaag nog brengt hij er veel tijd door om zich te ontspannen, om inspiratie op te doen en te ontstressen.

"Je neemt over of ik sluit"

Hij is leerkracht van opleiding maar na een moeilijke tijd keerde hij het onderwijs de rug toe... niet zonder er zijn toekomstige vrouw ontmoet te hebben, die zijn hele leven zou veranderen: een zeker juffrouw Cantillon. Hij bracht enige tijd door bij Philips, waar hij veel commerciële ervaring opdeed. En dan kwam de verrassing : in augustus 1969 zei zijn schoonvader, een brouwer in moeilijkheden, kordaat: "Ofwel neem je de zaak over ofwel sluit ik haar"... Geen echte optie, en hij nam de zaak over. Vandaag loopt het goed in la Brasserie Cantillon dankzij een juist evenwicht tussen marketing en de traditie van de familiezaak. Het succes is zo groot dat het aanbod niet aan de vraag kan voldoen... Maar hierdoor is Jean-Pierre Van Roy zijn typisch Brusselse humor niet verloren. Integendeel. Hij onderhoudt het en is ontzettend blij als hij zijn brouwerij kan voorstellen in de taal van Pitje Schramouille. Matthieu Lethé

Leuk... of niet

Uw leuke café?De Poechenellekelder, tegenover Manneken-Pis. Voor de grappen en de Brusselse ingesteldheid van patron Michel. Uw leuke restaurant ? Saint-Boniface, Sint Bonifaasstraat. Voor de voortreffelijke regionale Franse keuken en de mooie selectie regionale wijnen. Uw leuke plaats voor een gezellige avond? Bij mij, met vrienden en liefst na een sportieve inspanning. Uw leuke plaats voor een zondag? Een match van Union-Saint-Gilloise onder de bomen van het Duden Park, met een unieke Brusselse sfeer. Uw leuke plaats om uw kennis over de hoofdstad aan te scherpen? Een wandeling in het kunstencentrum van het Rood Klooster. Uw leukste wijk in Brussel? De wijk Sint-Catherine. Als u Brussel moet tonen aan een vriend die de stad niet kent, waar neemt u hem eerst en vooral mee naartoe? Naar mijn brasserie. Wat is het leukst in Brussel? Waarvoor zou Brussel nooit verlaten? De nabijheid van het Zoniënwoud. Wat is echt niet leuk in Brussel? Wat zou u uit Brussel doen vluchten? De "Brusselse" omgeving die niet overeenkomt met hoe ik het als kinf heb gekend. Vindt u dit idee leuk of niet? - Een drijvend zwembad op het kanaal? Belachelijk - Betalende toegang tot het centrum voor wagens? Superleuk - Rookvrije restaurants en bars? Leuk - Verbod op frietkoten? Leve de frietkoten!

Eten Eten