Brussel bij opbod!

Geschreven door BrusselsLife Team - 29 mrt. 2007, 00:00 (Bijwerken: 14 jan. 2013, 15:02)
Brussel bij opbod!
Met 165.000 euro voor een originele plaat van het album Le Nid des marsupilamis (1960), gesigneerd door Franquin en 95.000 euro voor een Hergé met als titel Sceptre d'Ottokar (1938), heeft de Belgische strip bewezen Kunst met een grote K te zijn. Wat alle kunstwerken gemeenschappelijk hebben, is hun hoge marktwaarde. De kunstwereld is voor velen een obscure wereld, voorbehouden aan enkele kenners. Brusselslife opent voor u de deuren van de Brusselse veilingwereld.

In Brussel liggen drie van de grootte veilinghuizen: Christie's , wereldleider, Lempertz en Dorotheum . Dit laatste vierde in 2007 zijn 300ste verjaardag en is al tien jaar in Brussel gevestigd. Constanze Werner, directrice marketing van het Dorotheum in Wenen onthult ons de elementen die de instelprijs bij een veiling bepalen: de artiest die het werk gemaakt heeft, de herkomst (de prijs stijgt als het werk afkomstig is uit een vooraanstaande collectie), de staat, de handtekening en tot slot of het al dan niet gaat om een nieuwkomer op de kunstmarkt. Als u een veilingitem wenst te kopen, kunt u dat persoonlijk doen, bieden via internet of telefoon en een werknemer steekt voor u de hand op of een beroep doen op een derde om anoniem te blijven. Als u een schilderij wenst te verkopen of als u de waarde van een erfstuk wilt kennen, dan vraagt u raad aan een expert. Er zijn twee mogelijkheden: u gaat naar de verkoopzaal of u zoekt zelf een expert. Maar in dat laatste geval loopt u het risico bedot te worden. Om dit te vermijden, vindt u nuttige informatie bij de Belgische Kamer van Deskundigen in Kunstwerken of bij de Associatie van Belgische Experten . Anders, maar toch het vermelden waard, is een nationaal instituut, namelijk de Berg van Barmhartigheid . Hier kan men geld lenen tegen pand. De Berg van Barmhartigheid is opgericht in 1618 om komaf te maken met het vooroordeel dat alleen de rijken kunnen lenen. Het is het enige bij decreet erkende pandhuis in België. Dagelijks gebeuren er tal van waardebepalingen en openbare en verplichte verkopen. Experten delen zeker onze mening dat op de emotionele waarde van objecten geen prijs kan geplat worden. Valérie Motmans (st.)

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]