TOP

Twee Brusselse bioscopen als geen ander

BrusselsLife Team.

05 Jul 2012, 05:07 Last Updated: 13 Dec 2012, 07:12

Op de grens tussen Vorst en Sint-Gillis kan men nog een traditionele buurtbioscoop vinden: de Movy-Club. Gebouwd in het begin van de jaren dertig door de architect Leroy, opende zij haar deuren in 1934 en is sindsdien zo goed als intact gebleven.

In een stijl die een mengeling is van Art Deco and modernisme, heeft zij haar intimistische kant behouden die fel afsteekt tegen de grote actuele bioscoopcomplexen. Ook de keuze van het filmprogramma komt hoegenaamd niet overeen met die van de andere zalen. Bovendien is het de enige bioscoop waar de loketbediende, de barman, de ouvreuse en de operateur één en dezelfde persoon zijn: Pierre Guelette, de directeur van de Movy-Club. Een filmklassieker bekijken in een zaal uit die tijd is een waarachtige reis door de tijd.

Een andere bioscoop die eveneens een bezoekje waard is: de Styx die haar deuren opnieuw geopend heeft na enkele maanden verbouwingen. De kleinste bioscoop van Brussel bezit vandaag de dag een moderne technologische uitrusting, nodig om haar programma van auteurfilms te kunnen vertonen onder optimale voorwaarden voor de ene van haar twee zalen en een meer klassiek programma voor de films "die het waard zijn" in de andere.
Avond Schouwburgen Avond