Taal leren op jonge leeftijd: spelenderwijs naar meertaligheid

Geschreven door Brusselslife Rédaction - (Bijwerken: 09 mei 2025, 07:24)
Taal leren op jonge leeftijd: spelenderwijs naar meertaligheid
Kinderen zijn echte sponsen. Nog voor ze goed en wel hun eerste zinnen vormen, pikken ze klanken, woorden en intonaties op alsof het niets is.

Zeker in een stad als Brussel, waar verschillende talen door elkaar klinken op straat, in de crèche en op de tram, is het een unieke kans om jonge kinderen meertalig op te voeden. En goed nieuws: dat kan perfect via spel!

Taal leren op jonge leeftijd: spelenderwijs naar meertaligheid

Kinderen zijn echte sponsen. Nog voor ze goed en wel hun eerste zinnen vormen, pikken ze klanken, woorden en intonaties op alsof het niets is. Zeker in een stad als Brussel, waar verschillende talen door elkaar klinken op straat, in de crèche en op de tram, is het een unieke kans om jonge kinderen meertalig op te voeden. En goed nieuws: dat kan perfect via spel!

Smart Games
Spelen = leren

Een peuter hoeft echt geen taalles te volgen om nieuwe woorden te leren. Via simpele, dagelijkse spelmomenten bouwen ze een natuurlijke woordenschat op. Lees bijvoorbeeld samen een boekje, doe geluiden na van dieren, of speel eens een rollenspel met een pop of keukentje. Het draait allemaal rond herhaling, interactie en plezier.

Het mooie is: kinderen maken geen onderscheid tussen “Nederlands” of “Frans”. Ze horen woorden in een bepaalde context, linken die aan een actie of een voorwerp, en slaan die vanzelf op. Zo kan een tweetalige peuter bijvoorbeeld “bal” en “ballon” gebruiken door elkaar, zonder er zelf van in de war te raken.

Meertaligheid in de praktijk

Woon je in een gezin waar meerdere talen gesproken worden? Dan is het vooral belangrijk dat iedereen zich comfortabel voelt in zijn eigen taal. Mama spreekt bijvoorbeeld consequent Frans, papa Nederlands, en op de crèche klinkt dan weer Brussels dialect of Engels. Die variatie hoeft geen struikelblok te zijn, integendeel, het stimuleert het taalgevoel net extra.

Ook liedjes, verhaaltjes en kinderprogramma’s zijn ideale tools om meertaligheid te ondersteunen. Er bestaan heel wat leuke apps en video’s die je kind op een speelse manier kennis laten maken met andere talen. Let er wel op dat schermtijd beperkt blijft, en combineer digitaal leren vooral met échte interactie en speelgoed.

In een online speelgoedwinkel vind je vaak een groot assortiment aan leerrijke spellen. Denk maar aan educatief materiaal dat taalontwikkeling op een creatieve manier stimuleert, zoals houten letterblokken, meertalige kaartspellen of interactieve boekjes met geluid.

Speelgoed als taalmaatje

Bepaald speelgoed nodigt kindjes uit tot praten en benoemen. Denk bijvoorbeeld aan een boerderij met dieren waar je samen de namen in meerdere talen herhaalt, of een poppenkast waarmee je kleine verhaaltjes naspeelt. Zelfs simpele voorwerpen kunnen hepen: een koffertje met doktersmateriaal, een verkleedkoffer, of een keukensetje.

Voor wie op zoek is naar een origineel cadeau: speelgoed voor 2 jarigen dat inzet op taal en fantasie is altijd een schot in de roos. Let wel op de leeftijdsaanduiding, want niet elk educatief speeltje is geschikt voor kleine handjes en korte concentratieboogjes.

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2025 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]