LEKKER Belgische streekproducten buiten Brussel

Geschreven door Brusselslife Rédaction - 20 dec. 2022, 00:00 (Bijwerken: 20 dec. 2022, 12:02)
Belgische streekproducten buiten Brussel
De diversiteit die Brussel zo kenmerkt is een schatkist én een luxe die je buiten Brussel vaak minder hebt.

Een enorm rijk aanbod van verschillende culturen, gewoonten en origines op één centrale plek is een droom voor de Belg met een reizigershart. Maar wie weet vind je in en rond Brussel ook wel heerlijke lekkernijen die jij nog niet kent. Wil jij dus genieten van streekproducten waarmee je opgroeide of aan je multiculturele vriendengroep leren kennen? Dan is dit artikel iets voor jou.

Rond Brussel blijven

Ondanks de verscheidenheid in aanbod in Brussel zijn er ook typische streekproducten uit de hoofdstad die je niet mag vergeten. Denk aan wereldberoemde Brusselse spruitjes en witloof. Maar die ben je waarschijnlijk al beu gegeten, anders was je dit niet aan het lezen.

Geraak je niet al te ver buiten de grootstad maar wil je nóg lokaler gaan? Trek dan naar Vlaams-Brabant. Bourgondische eters vinden hier witte pensen volgens eeuwenoude familierecepten die nog manueel worden gemaakt. Een typisch gerecht dus met aardappelen (ook een streekproduct) en appelmoes waar Vlamingen groot op werden. En natuurlijk vind je in Vlaams-Brabant per Belgische traditie een selectie aan bieren.

De Stella Artois Brouwerij ligt in Leuven (ongeveer 20 minuten met de trein) en in Vlaams-Brabant wordt ook artisanale Geuze of Lambiek gebrouwen. Zeker een bezoekje waard dus! 

Op uitstap

Ga jij graag wat verder? Denk je aan een daguitstap of tweedaagse? Bezoek dan zeker Oost-Vlaanderen. Een ondergewaardeerde provincie voor het buitenlandse toerismepubliek, maar een heilige graal en gevoel van thuiskomen voor Vlamingen.

Paarden worden hier op alle mogelijke manieren gebruikt, van hobby tot voedsel. Je vindt er paardenworst, gerookt paardenvlees en chocoladesnoepjes in de vorm van paardenhoofden. Verder kan je in Oost-Vlaanderen authentieke hop- en graanjenever vinden (zeker een aanrader tijdens de feestdagen), verschillende typen worsten uit het Meetjesland, echte Belgische grondwitloof, ambachtelijke dranken uit de Vlaamse Ardennen en als laatste de beroemde cuberdons van Gent. 

Vlaams in Brussel

Wil je de echte Vlaamse beleving in je eigen huis meemaken zonder zelf achter het fornuis te moeten staan of op pad te gaan? Schakel dan een traiteur in. Die kan de lekkerste recepten van grootmoeder maken met lokale producten, en die leveren aan jouw voordeur.

Zo moet jij geen veertig minuten heen rijden en weer veertig terug om de juiste horecazaak te vinden. In sommige gevallen wil je van een specifiek streekproduct genieten maar is de afstand een drempel. Je kan gelukkig ook op regio filteren en nóg lokaler gaan. Zo strik je zelfs een traiteur in Brugge als je wilt. 

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]