VERKEER De toekomst van autorijden in Brussel

Geschreven door Brusselslife Rédaction - (Bijwerken: 12 dec. 2023, 11:42)
De toekomst van autorijden in Brussel
Weinig branches veranderen zo snel als de autobranche. Deze branche is niet meer te vergelijken met pakweg 10 jaar geleden.

Toen maakte benzine- en brandstofauto’s nog de dienst uit, terwijl nu de dienst uitgemaakt wordt door elektrische auto’s.

Het is daarom interessant om naar de toekomst van autorijden te kijken. In zijn algemeenheid, maar ook voor de stad Brussel. Want ook de toekomst van autorijden in Brussel gaat absoluut veranderen.

Minder ruimte voor de auto

Het gebeurt eigenlijk in elke stad; er ontstaat minder ruimte voor de auto. Er zijn zelfs steden, bijvoorbeeld in Nederland, die voor autoluwe gebieden kiezen. Dit houdt in dat je in de betreffende gebieden niet eens meer met een auto kan komen.

Uiteraard gaat dit hand in met de duurzame leefstijl. Volgens veel onderzoekers en experts horen auto’s niet in een drukke stad thuis. Puur vanwege het geluid, de uitstoot van schadelijke gassen en de drukte. Dit is voor een elektrische auto overigens wel een ander verhaal, aangezien deze auto’s niks uitstoten.

Meer elektrische auto’s & voorzieningen

In de afgelopen jaren zijn elektrische auto’s snel erg populair geworden. Het grootste gedeelte van de automerken richten zich zelfs uitsluitend op de elektrische auto’s.

Dit zorgt in de stad Brussel voor grote verschillen. Des te meer elektrische auto’s in de stad, des te stiller het in de stad is. Ook wordt de lucht dankzij de elektrische auto’s een stuk schoner.

Wat ook opvalt, is dat er meer laadpalen Brussel komen. Dit heeft puur te maken met de toename van het aantal elektrische auto’s. Ook wordt hiermee gestimuleerd om een elektrische auto te nemen. In plaats van een ronkende en brandstofslurpende auto met een verbrandingsmotor.

Autonoom rijden

Auto’s brengen in elke stad een bepaald gevaar met zich mee. Een gevaar voor bijvoorbeeld de volksgezondheid, aangezien een auto met verbrandingsmotor schadelijke stoffen uitstoot. Dit gevaar is dankzij de elektrische auto’s al grotendeels verholpen.

Een ander gevaar is de verkeersveiligheid. Des te meer auto’s in de drukke stad, des te groter de kansen op ongelukken is. Uiteraard wil elke wethouder en elk persoon dat er zo min mogelijk ongelukken plaatsvinden. Het heeft er daarom alle schijn van dat autonoom rijden dé toekomst heeft.

Autonoom rijden is eigenlijk niks meer dan automatisch rijden. De auto geeft zelf gas, de auto stuurt zelf en de auto remt op het juiste moment. Ontstaat er onverhoopt een onvoorspelbare en gevaarlijke situatie? Dan schakelt een autonoom systeem sneller in dan dat een mens dit kan doen. Met autonoom rijden zouden dus vele ongelukken voorkomen kunnen worden.

Met andere woorden: er staat zeker wat te gebeuren op het gebied van autorijden. De elektrische auto zal populairder worden. Ook is het de verwachting dat de binnenstad mogelijk deels autoluw gaat worden.

Tot slot zal autonoom rijden hoogtijdagen vieren, zodra dit allemaal juridisch geregeld is. Ook moeten veel straten, verkeersborden en verkeerssituaties aangepast worden. Hier gaat jaren overheen, dus dit is echt een project voor de (verre) toekomst. 
 

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]