Dit is de reden dat elk industrieel bedrijf een nooddouche nodig heeft

Geschreven door Brusselslife Rédaction - 02 mrt. 2023, 00:00 (Bijwerken: 06 mrt. 2023, 08:38)
Dit is de reden dat elk industrieel bedrijf een nooddouche nodig heeft
Veiligheid op de werkvloer is zeer belangrijk. Arbeidsongevallen zijn een puur verlies voor een bedrijf. Elk ongeval moet dan ook zo veel mogelijk vermeden worden.

Rond veiligheid in bedrijven zijn er wetten gestemd die strikt moeten nageleefd worden. En het gaat nog een stap verder. Ook wanneer er zich toch een ongeval voordoet, moet er zo snel mogelijk en zo efficiënt mogelijk ingegrepen worden.

In industriële bedrijven moet er moet er eerstehulpmateriaal aanwezig zijn. Daar hoort een nooddouche bij. Een veiligheidsdouche kopen maakt dan ook deel uit van het veiligheidsplan van een onderneming. Lees hier hoe je, door een veiligheidsdouche te kopen, voldoet aan een belangrijk aspect van veiligheid in je industrieel bedrijf.

Welke bedrijven moeten een veiligheidsdouche kopen?

Een veiligheidsdouche kopen is verplicht voor bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen. Hoe groot of hoe klein de hoeveelheid ook is waarmee men in aanraking komt, deze bedrijven moeten in ieder geval een veiligheidsdouche kopen. Onder gevaarlijke stoffen wordt verstaan: zuren, basen, stof of poeder. Wanneer jouw bedrijf met deze stoffen te maken heeft, moet je een veiligheidsdouche kopen. Het behoort tot je veiligheidsplan en je wordt hierop gecontroleerd. Wanneer je niet voldoet aan de veiligheidsnormen, krijg je grote problemen met de wetgeving. Werkt je in jouw bedrijf met gevaarlijke stoffen? Dan installeer je een of meerdere nooddouches.

   

In welke gevallen gebruik je een veiligheidsdouche?

Een veiligheidsdouche kopen is een eerste stap in het beantwoorden aan de veiligheidswet. Maar wat doe je precies met een veiligheidsdouche? Waarom moet je een veiligheidsdouche kopen en in welke gevallen moet je ze gebruiken? Er zijn verschillende redenen om een veiligheidsdouche te kopen. Dit komt omdat er verschillende ongelukken kunnen gebeuren als men met gevaarlijke stoffen werkt. Het is dan ook belangrijk een veiligheidsdouche te kopen die verschillende functies heeft.

We zetten ze hier even op een rijtje:

  1. Verdunnen. Wanneer een medewerker bijvoorbeeld een chemische stof in de ogen of op de huid heeft gekregen, moet deze gevaarlijke stof zo veel mogelijk verdund worden. Hoe sneller en efficiënter dit gebeurt, hoe minder de gevolgen zullen zijn. Overvloedig spoelen met water is hier nodig.
  2. Afkoeling en opwarming. Chemische stoffen kunnen zowel hitte als kou veroorzaken. Wanneer een medewerker aan dergelijke stoffen is blootgesteld, moeten het lichaam of de ogen zo snel mogelijk terug naar normaal gebracht worden. Je nooddouche moet dus zowel warm als koud water kunnen geven.
  3. Irrigatie. Bepaalde chemische stoffen kunnen aan de huid of in de ogen kleven. Zo snel mogelijk deze stoffen uit de ogen of van het lichaam spoelen, is dan de boodschap. De stoffen moeten vlug van het lichaam of uit de ogen verwijderd worden om ernstigere schade te voorkomen.
  4. Blussen. Door chemicaliën te gebruiken, kan er ook brand ontstaan. Wanneer de kleding of bijvoorbeeld het haar van een medewerking in brand staat, moet er geblust worden. Dit moet snel en grondig gebeuren. Het water moet de vlammen snel blussen. En door langdurig na te spoelen, zullen de brandwonden tot een minimum beperkt worden.

In al deze gevallen merk je dat snel handelen cruciaal is. Een veiligheidsdouche kopen is dan ook geen overbodige luxe is wanneer men met chemische producten werkt. Een veiligheidsdouche kopen is zelfs een must en is vastgelegd door de arbeidswetgeving. In grote bedrijven zijn zelfs meerdere nooddouches noodzakelijk. Zo worden je werknemers bij een ongeluk onmiddellijk in hun eigen werkomgeving geholpen.

Veiligheidsdouche kopen, denk aan de opleiding van de medewerkers

Een veiligheidsdouche kopen is de plicht van elke werkgever in de chemische industrie. Maar het is evengoed een plicht om je werknemers op te leiden hoe ze een nooddouche moeten gebruiken. In de handleiding voor nooddouches wordt er tot in detail beschreven hoe je nooddouches gebruikt en in welke omstandigheden. Maar er wordt ook heel veel aandacht besteed aan de opleiding die je aan je medewerkers geeft. Hoe moeten zij omgaan met noodsituaties, hoe moeten ze de nooddouche gebruiken en hoe moeten ze zich opstellen tegenover iemand in nood? Ze leren waar het eerste hulpmateriaal staat, waar de nooduitgangen zijn en wat ze moeten doen om hun getroffen collega’s te helpen bij een ongeval. Ze leren ook om hun collega naar het hospitaal te krijgen. In het noodplan van een onderneming wordt er ook aandacht besteed aan de verschillende types van signalisatie rond chemische stoffen: in opslagplaatsen, in werkplaatsen, op containers en op vrachtwagens bijvoorbeeld. Een veiligheidsplan voor een onderneming is zeer uitgebreid. Men kan gerust stellen dat een veiligheidsdouche kopen slechts een klein onderdeel is van het hele plan. Toch is een veiligheidsdouche kopen een cruciaal onderdeel. Het is het eerste hulpmiddel bij ongelukken. Een veiligheidsdouche kopen voorkomt in veel gevallen blijvende arbeidsongeschiktheid of zelfs tragische gevolgen zoals de dood. Met andere woorden, een veiligheidsdouche kopen is slechts een kleine investering als je bekijkt wat het betekent voor een bedrijf waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt.

Veiligheidsdouche kopen, zorgen voor de algemene gezondheid

Gevaarlijke stoffen komen niet alleen voor in industriegebieden of in grote bedrijven. Ook in dorpen en steden, in kleinere ondernemingen, zijn er werkomstandigheden waarbij er met gevaarlijke producten wordt gewerkt. Een veiligheidsdouche kopen waar het wettelijk verplicht is, is dan ook bijdragen tot het algemeen welzijn. In brusselslife bijvoorbeeld wordt er veel aandacht besteed aan gezondheid en welzijn. Elke werknemer in de chemische industrie, zou optimaal moeten beschermd worden, in alle omstandigheden. De vraag ‘waarom een veiligheidsdouche kopen?’ zou zich niet meer mogen stellen. Het gaat hier eerder om de stelling ‘Werk je met chemische producten? Een veiligheidsdouche kopen is dan normaal.’

Advies vragen bij het kopen van een veiligheidsdouche

Heb je als onderneming nog geen ervaring met het kopen van een nooddouche? Laat je dan adviseren. Een veiligheidsdouche kopen doe je altijd voor ‘in geval dat…’. Laat je daarom adviseren door experts. Zij hebben ervaring en weten precies welke veiligheidsdouche te kopen voor welke risico’s. Elk chemisch bedrijf is anders en daarom zal het gebruik van nooddouches ook telkens weer anders zijn.

 

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]