Dwars door België : GR 129

Geschreven door BrusselsLife Team - 21 mei 2012, 00:00 (Bijwerken: 27 feb. 2013, 11:28)
Dwars door België : GR 129
Een wandelpad 'Dwars door België', van de kust tot de Ardennen, dat was de bedoeling. GR 129 toont al het moois dat Vlaanderen en Wallonië aan 'platteland' en 'heuvelland' te bieden hebben. De route brengt je op plaatsen waar je anders nooit zou terechtkomen.

Dankzij de inzet van vele Vlaamse en Waalse vrijwilligers is het project van GR 129 nu volledig gerealiseerd. Talrijke vrijwilligers hebben het traject uitgezocht en gemarkeerd én onderhouden nu de route. De volledige route is gemarkeerd met wit-rode GR- strepen; een internationaal gebruikte code voor het markeren van doorgaande wandelpaden.

GR 129 Dwars door België - Brugge tot Ronse

De GR 129 vertrekt op de Vesten in Brugge, vlak bij het beroemde Minnewater. Door de bossen van het Houtland - een deel van Zandig Vlaanderen - komt het pad in de Leievallei en trekt verder naar de Vlaamse Ardennen (voorbij enkele hellingen uit de Ronde van Vlaanderen). Het heuvelende landschap krijgt een vervolg over de taalgrens in het Pays des Collines.

GR 129 Dwars door België - Ronse tot Dinant en Dinant tot Aarlen:

Op Waals grondgebied (provincie Henegouwen) leidt de GR 129 je door het heksendorpje Ellezelles in het Pays des Collines en verder naar Ath, waar de Dender ontspringt. Het pad gaat dan naar Doornik met zijn kathedraal en Belfort. Dan stap je door een boeiend platteland met een rijk verleden, waarvan de omgeving van Thuin en de ruines van de abdij van Aulne getuigen. Verderop stap je de bosrijke provincie Namen in en wandel je langs de abdijen van Madredet en Maredsous. Tenslotte dal je af naar de Maasvallei en Dinant. Het laatste deel van het traject loopt van Dinant tot Aarlen. Het traject is beschreven in de topogids 'Dwars door België' en in de 'Topo-Guide GR 129' (central en Sud). De wandelgids bevat nauwkeurige routebeschrijvingen, uitgebreide toeristische- en streekinformatie, informatie over openbaar vervoer en nuttige tips voor maaltijden en overnachtingen. Er staan ook verschillende suggesties in voor dagtochten. De route is ingetekend op topografische kaarten (schaal 1/ 50 000).

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]