Een stukje geschiedenis

Geschreven door BrusselsLife Team - 27 aug. 2006, 00:00 (Bijwerken: 31 jul. 2015, 07:41)
Een stukje geschiedenis
De buurt van de congreskolom is de moeite om een bezoekje te brengen. Maar over welk "congres" hebben we het? Het gaat over de voorganger van ons parlement, ingewijd na de Belgische Revolutie in 1830, die in februari 1983 de Belgische grondwet stemde. In het toenmalige Europa was deze grondwet bijna revolutionair, want ze gaf het Belgische volk vier vrijheden die de volkeren in de buurlanden niet hadden: vrijheid van eredienst, vrijheid van vereniging, vrijheid van onderwijs en persvrijheid.

In het midden van de Congresstraat, de straat tegenover de kolom, ligt aan de linkerkant de Vrijheidsplaats. Aan deze mooie plaats vertrekken vier straten: de Drukpersstraat, de Onderrichstraat, de Verenigingstraat en de Eredienststraat. Heel evocatieve namen! En om nog wat verder te gaan, zijn hebben heel wat straatnamen in deze buurt een link met het ontstaan van België: de Staatsbladstraat, de Tribunestraat, de Omwentelingsstraat, de Voorlopig Bewindsstraat en het Barricadenplein.

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2023 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]