OLD BRUSSELS Ouder worden in Brussel: is de stad geschikt voor ouderen?

Geschreven door Brusselslife Rédaction - 16 feb. 2023, 00:00 (Bijwerken: 16 feb. 2023, 11:57)
Ouder worden in Brussel: is de stad geschikt voor ouderen?
Stel je voor: je wordt ouder en krijgt te maken met gezondheidsproblemen. Dan zijn er tegenwoordig tal van hulpmiddelen en instanties die jou hierbij kunnen ondersteunen

Huisvesting is belangrijk, maar ook de omgeving moet afgestemd zijn op het ouder worden. Maar hoe zit dat in Brussel?

Kijken we alleen naar de stad Brussel, dan is ruim 11% van de inwoners 65 jaar of ouder. De verwachting is dat de nieuwe generatie ouderen andere hulpvragen en behoeftes heeft, aldus het Kenniscentrum Welzijn, Wonen en Zorg (WWZ). Reden genoeg voor Brussel om het ouderenplan op te stellen, waarin het verhogen van de levenskwaliteit van ouderen centraal staat.

Behoorlijke en aangepaste huisvesting

Eén van de actiepunten uit het ouderenplan is het realiseren van behoorlijke en aangepaste huisvesting. Dat wil zeggen: ouderen moeten toegang hebben tot een aangepaste woning of hulp krijgen bij het aanpassen van hun eigen woning. Vooral dat laatste lijkt de beste oplossing om verschillende redenen. Het is echter nog maar de vraag of een eis van 10% geschikte woningen per nieuwbouwproject dit op korte termijn op zal lossen. Het huis aanpassen met hulpmiddelen, zoals een traplift om veilig de trap op en af te kunnen, is in veel gevallen makkelijker en het heeft zelfs de voorkeur van veel ouderen. Daarom stelt Brussel zich als doel om de aanpassing van woningen, door middel van onder andere subsidies voor hulpmiddelen, te bevorderen.

De traplift is ontworpen voor ouderen

Toegankelijke omgeving

Naast de toegankelijkheid van de woning, is ook de toegankelijkheid van Brussel een belangrijk onderwerp in het plan. Zowel op het niveau van mobiliteit als gezondheid. Zo zal er in elke wijk een informatiepunt komen, zoals een buurthuis, waar informatie over bijvoorbeeld pendeldiensten voor boodschappen, evenementen en sportgelegenheden beschikbaar is. De insteek van dergelijke initiatieven is dat de oudere zelf de regie heeft over zijn of haar leven. Hoewel voeding, inkomen en opleidingsniveau inmiddels onlosmakend verbonden zijn aan de gezondheid van ouderen, blijkt uit meerdere onderzoeken namelijk ook dat de omgeving een belangrijke rol speelt. De toegankelijkheid van de omgeving is daarom ook opgenomen in het Brussels gezondheidsplan van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).

Het comfort dat onze senioren verdienen

Veel groen en een goede bereikbaarheid van voorzieningen zijn enkele kenmerken van wijken die goed geschikt zijn voor ouderen. Hoewel het nu nog niet overal even groen en goed bereikbaar is, wordt er in ieder geval wel aan gewerkt. Met het in 2021 aangenomen voorstel om Brussel te vergroenen en de verschillende initiatieven en mogelijkheden om jezelf binnen de stad te verplaatsen, wordt Brussel een steeds aantrekkelijkere plek om oud te worden.

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]