Parcours 20 kilometer door Brussel

Individuelesporten
Geschreven door Frédéric Solvel - 05 mrt. 2013, 00:00 (Bijwerken: 12 jan. 2022, 04:25)
Parcours 20 kilometer door Brussel
Als het parcours van de 20 kilometer door Brussel geen geheimen meer heeft oor de veteranen van deze hoogmis van de jogging, heeft het de verdienste dat het de deelnemers aan het vertrek in het Jubelpark toch wat ongerust maakt. Stap na stap traceert BrusselsLife voor jou de weg.

Een stukje geschiedenis

Op 8 juni 1980 spelden de eerste deelnemers aan de 20 km  door Brussel hun rugnummers op in de schaduw van het Atomium. Twintig kilometer later komen ze toe op de Grote Markt. De dag erna al wordt uitgekeken naar een nieuw parcours. Carine Verstraeten, met haar partner Emile Dereymaeker aan het roer van de 20 kilometer, verduidelijkt: «Na het succes van de eerste editie werd een rondetafel georganiseerd met de burgemeester van toen. We gingen op zoek naar de lamlegging van de hoofdstad tijdens de eerste editie en op zoek gaan naar een parcours dat een mooi overzicht geeft van Brussel, tussen monumenten en groene ruimtes». De grote lijnen van het huidige parcours werden vastgelegd. Door de jaren heen hebben enkele cosmetische wijzigingen het werk vervolledigd: vertrek onder de arcades van het Jubelpark en vervolgens een vertrek in golven…

Twee edities waren lichtjes anders. In mei 2000 bereikte een tornado Brussel. Carine Verstraeten herinnert zich: «Dankzij de mobilisatie van alle aanwezige krachten hebben we het startschot kunnen geven, maar om veiligheidsredenen werd de passage door het Ter Kamerenbos geannuleerd. De 20 kilometer zijn steeds eenmakend geweest! ». Enkele aren eerder heeft de inrichting van het Schumanplein de organisatie ertoe gedwongen haar inventiviteit te bewijzen. En de oplossing was verrassend: de 20 kilometer werden in omgekeerde richting gelopen! De deelnemers aan deze editie zijn unaniem: in die richting was het parcours moeilijker... Nochtans startten ze met de afdaling van de vreselijke Tervurenlaan.

Parcours

Km Omschrijving
0,3 Nauwelijks rond het Schumanplein, afslaan richting Wetstraat en het vals plat naar het Koninklijk Park. Met de wagen lijkt het nochtans niet te stijgen...
2 Opgelet, de kasseien tegenover het Koninklijk Paleis zijn echte valstrikken die zullen trachten je te laten struikelen.
2,5 Zavel - Eerste ravito.
3 Louizalaan - Neem de tunnels links, die worden minder vaak gebruikt. Opgelet aan de in- en uitgangen van de tunnels, je voelt het in je benen. 
5 Profiteer na de rollercoaster van drie tunnels van de bovenkant van de Louizalaan om frisse lucht te ademen.
6 Ter Kamerenbos - Tweede ravito. Zoek, als de zon schijnt, de schaduw van de bomen op. Praktisch het enige deel van het parcours waar de deelnemers in de natuur kunnen plassen.
9 Uitgang Ter Kamerenbos - Energiedrank. Als je dergelijke drank niet gewend bent, vermijd dan het risico op maagpijn tot de aankomst.
Km Omschrijving
11 Hipprodroom van Bosvoorde - Bevoorrading - Na een stuk comfortabel lopen op de Franklin Rooseveltlaan, ben je hier halverwege...
12

Na het lichte stijgen van de Ter Hulpensesteenweg richting Watermaal.

13 De steenweg daalt richting Place Wiener! Vervolgens loop je richting Oudergem.
15 Na het Herman Debrouxviaduct wordt je een nieuwe bevoorrading aangeboden vooraleer de hectometers op de Vorstlaan aan te vatten.
17 De vreselijke Tervurenlaan strekt zich voo je uit. In het midden van de helling is er een laatste ravito. Geniet van de sfeer... Er wachten je 1.500 meter afzien. Voor velen wordt hier het spel gespeeld!
18 Na het Stocletpaleis wordt dehelling wat milder. Maar wees voorzichtig tot Montgomery...
19 Rondpunt Montgomery - De arcades van het Jubelpark wachten fier op je triomf. Gooi nu je laatste krachten in de strijd.
20 Bravo! Terug aan het Jubelpark! Je hebt nog de hele dag om het parcours nog eens af te leggen...

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2023 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]