Solidariteit in Brussel tijdens de winter

Geschreven door Olivia Regout - 06 nov. 2013, 00:00 (Bijwerken: 12 jan. 2022, 04:28)
Solidariteit in Brussel tijdens de winter
Wil je iets voor een ander doen? Nu de winter voor de deur staat, is de tijd aangebroken om je vrijgevigheid te concretiseren via een of andere solidariteitsactie. Om je te gidsen door de talrijke verenigingen in Brussel, helpt Brusselslife.be je bij het kiezen van een goed doel naargelang je mogelijkheden.

In dit artikel nemen we solidaire initiatieven onder de loep waarin Brusselaars tijdens de eindejaarsperiode kunnen investeren. Welke verenigingen wachten op je bijdrage? Wat zijn hun noden?

Behalve de welgekomen financiële giften, staan we ook stil bij eenvoudige gebaren en vrijwilligerswerk. Lang leve de solidariteit in Brussel!

Shoe box De Samaritanen

De vzw De Samaritanen organiseert voor het derde opeenvolgende jaar de opération shoe-box in samenwerking met Restos du Cœur.

Wanneer? Van 1 tot 20 december 2014

Welke noden? Doel is het verzamelen van zoveel mogelijk levensmiddelen voor de daklozen en de hulpbehoevenden.

Hoe? Vul een schoendoos met tien voedingsmiddelen en drank: alcoholvrij, niet bederfbare producten, gemakkelijk te openen en klaar om te gebruiken... en een wenskaart. Pak de doos in vooraleer haar af te geven op een van de verzamelplaatsen.

Opération Chaussettes

Opération Chaussettes is een inzameling van kousen en nog meer…

Wanneer? 30 november 2014 tussen 11.00u en 15.00u op het Poelaertplein.

Welke noden? 'Opération chaussettes' wil warme kleding en noodzakelijke toiletartikelen inzamelen (kousen, slaapzakken, handschoenen, truien, onderkleding, dekens...) voor de Brusselse daklozen. Ook anti-koude zalf, ontsmettende sprays, verbanden, zakdoeken en andere hygiënische producten zijn welkom.

Hoe? Sorteer je gewassen kledij in drie afzonderlijke zakken: kinderen, dames, heren en markeer met een E (kinderen), een F (dames) of H (heren). Breng alles naar het Poelaertplein op de voorziene datum.

Opération thermos

Opération Thermos, dat zijn dertig teams van vrijwilligers die tijdens het koude seizoen maaltijden aanbieden aan de daklozen van het centraal station.

Wanneer? Van 1 november tot 30 april.

Welke noden? Giften, materieel (witte vuilniszakken van de stad, papieren servetten, plastieken bestek...), levensmiddelen (pasta, groenten in blik, ingevroren uien...) en heel wat moed!

Vergezel vrijwillig een bestaand thermosteam, vorm een nieuw team of bied je aan als buschauffeur.

Hoe? Contacteer [email protected] voor de giften. Contacteer [email protected] om vrijwilliger te worden met vermelding van de dagen waarop je beschikbaar bent en het deel van Brussel waar je voorkeur naar uitgaat. Na een proefavond, kan je beslissen of je ervoor wil gaan of niet.

Samusocial

« Exclusie is geen zaak van de andere », dat is het credo van het Samusocial. Sinds 1999 coördineert de vereniging meerdere activiteiten om daklozen te helpen: telefonische permanentie, mobiele teams, dringend onderdak, psychosociale begeleiding…

Wanneer? Het Samusocial is het hele jaar actief, maar heeft ook een winterplan (van midden november tot eind maart).

Welke noden? Behalve aan financiële steun, heeft het Samusocial steeds nood aan dekens (grote nood), kousen, niet-bederfelijke voeding, verpleegmateriaal zoals rolstoelen, krukken…


Hoe? Contacteer het Samusocial via contactformulier voor giften in natura.

Het Samusocial heeft ook nood aan je ogen! Als iemand in nood lijkt te zijn, loopt er dan niet met een boogje omheen. Contacteer het groene nummer van het Samusocial: 0800/99.340.

Artsen van de Wereld

De internationale organisatie biedt medische bijstand aan kwetsbaren. In Brussel mobiliseert de vzw Artsen van de Wereld gedurende de vier koude maanden 200 vrijwilligers voor het Winterplan in samenwerking met het Samusocial.

Wanneer? Van 15 november tot 31 maart 2014

Welke noden? Voor het Winterplan zoekt de vzw vrijwilligers voor de interventies in de centra voor noodopvang: gekwalificeerde verpleegsters en artsen en helpers zonder specifieke kwalificatie.

Hoe? Kan je geregeld een weekavond van 20.00u tot 23.00u vrijmaken? Solliciteer dan voor een vacature naar keuze of stel je spontaan kandidaat via de website van Artsen van de Wereld.

Voedselbank

De Voedselbank Brussel-Brabant heeft de strijd ingezet tegen honger en verspilling. Het hele jaar door verzamelt de organisatie overschotten uit de voedingsindustrie en deelt het ook uit aan wie honger heeft.

Wanneer? De Voedselbank zoekt het hele jaar door vrijwilligers.

Welke noden? Om de teams te versterken, zoekt de organisatie deeltijdse chauffeurs met rijbewijs C en tweetalige mensen voor de contacten met de leveranciers, de scholen...

Hoe? Contacteer de Voedselbank Brussel-Brabant via mail [email protected] of telefonisch 02/522.97.00.

 

Restos du Coeur

Restos du Cœur vecht al sinds 1985 tegen honger. In Brussel is de organisatie gevestigd in Sint-Gillis. Ze biedt middageten en warme kleding aan, een socio-professionele reïntegratie, alfabetisering en nog heel wat meer.

Wanneer? Het hele jaar door, dus niet enkel als het koud is.

Welke noden? Behalve materiële en financiële giften, heeft Restos du Cœur ook nood aan vrijwilligers die op het terrein werken of op de zetel administratief werk verrichten (vooral voor wie contacten heeft in de voedingsindustrie).

Hoe? Om op het terrein te werken, volstaat het de Resto van je regio te contacteren. Contacteer voor administratieve hulp de administratieve zetel van de vzw op 081/228826.

Volontariat.be


De beste manier om een vereniging te kiezen om te steunen, is er tegenaan gaan. Sommige organisaties hebben dringend nood aan vrijwilligers!

Op de website Volontariat.be vind je alle dringende vragen voor vrijwilligers bij de talrijke verenigingen in onze hoofdstad. 


Je kan deze verenigingen ook volgen via hun Facebookpagina en zo snel op de hoogte zijn van hun oproepen en fundamentele noden.

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]