Top 10 van kunstwerken in de metro

Geschreven door Frédéric Solvel - 19 mei 2021, 00:00 (Bijwerken: 10 mrt. 2022, 15:37)
Top 10 van kunstwerken in de metro
De 69 Brusselse metrostations vormen de grootste ondergrondse kunstgalerij van Brussel. Meer dan 80 kunstwerken fleuren de stations, perrons en gangen op.

Schilderijen, beeldhouwwerken, foto's, glasramen, heel wat soorten kunstwerken hebben door de jaren heen een plaatsje gevonden in de Brusselse metro. Al deze werken zijn van de hand van Belgische artiesten. Volg ons in het ondergrondse netwerk van metro-werken-dodo in de sporen van toegankelijke kunst. Omdat we hier niet alle 82 werken kunnen bespreken, stelden we een top 10 op.

10) Beekkant


Flickr - Onlyforyou

Guy Vandenbranden - Compositie: Het glasraam van deze Brusselse artiest maakt deel uit van de muur van het station. De vormen en kleuren vormen een geometrische abstractie. Het werk komt volledig tot zijn recht als er een lichtstraaltje doorschijnt en de gebrandschilderde kleuren van de ramen op de perrons reflecteren.

 

9) Stuivenberg

Yves Bosquet – Stuivenberg: Het kasteel Stuivenberg, op de voorgrond, was de laatste verblijfplaats van Elisabeth. De derde koningin der Belgen is afgebeeld in verschillende periodes van haar leven. Enkele betonnen elementen symboliseren de plaatsen die belangrijk waren tijdens haar heerschappij: de twee paleizen en het Koninklijk Muziekconservatorium.

 

8) Sint-Gillis Voorplein


(c) Françoise Schein

Françoise Schein – Dyade: Françoise Schein heeft haar liefde voor de Verklaring van de Rechten van de Mens ontwikkeld in verschillende steden: Parijs (metrostation Concorde), Lissabon, Haïfa, Stockholm, Londen, Berlijn en… Brussel, haar geboortestad. Het werk van Sint-Gillis Voorplein stelt de volledige tekst van de verklaring voor in grote witte letters op een blauwe achtergrond. De afwezigheid van interpuncties en spaties houdt je bezig terwijl je op de tram wacht.

 

7) Weststation

Gare de l'Ouest - Déco Stephan Vanfleteren

Stephan Vanfletren – Mode in de metro: Voor zijn portrettengalerij in het Weststation, heeft Stephan Vanfleteren een origineel recept gebruikt: creaties van grote Belgische ontwerpers, gedragen door mannequins voor één dag. Beeld je de gezichten goed in, je zou ze kunnen tegenkomen in de metro.

 

6) Aumale

Jean-Paul Laenen – Metrorama 78: In dit Anderlechtse station worden twee fotofresco's getoond. Het eerste is de echo van de bouwwerken van het station, terwijl het tweede een kroniek van de wijk in dezelfde periode voorstelt. Een duik in het verleden vooraleer naar de donkere tunnels te gaan.

 

5) Montgomery

Jean-Michel Folon – Magic City: Folon met zijn affiches en zijn vliegende mensen die tussen 1975 en 1983 de nachtprogramma's van Antenne 2 afsloten, moeten we niet meer vorstellen. Het fresco van deze artiest is een poging om in het ondergrondse netwerk enkele magische zonnestralen te brengen.

 

4) Vandervelde

Paul De Gobert – La grande taupe et le petit peintre: Als je wacht in station Vandervelde, kan je dankzij Paul De Gobert een sprong in het verleden maken. Zijn acrylwerk stelt de buurt van het station voor voordat die verslonden was door de stedelijke druk: het dal van de Woluwe, zijn valleitjes en enkele huizen. De vier seizoenen volgen elkaar op in de schilderijen.

 

3) Stokkel

Hergé – Kuifje in de metro: Kuifje is aanwezig in heel Brussel en in de avonturen van de reporter van de Petit Vingtième. Op de twee bas-reliëfs, staan meer dan 140 figuren uit de albums van Kuifje. Een groot plezier voor de forenzen van 7 tot 77 jaar. Kuifje staat aan het begin van de stoet en wordt gevolgd door personages die hij ontmoette van Congo tot San Theodoros.

 

2) Beurs


Flickr - Onlyforyou

Paul Delvaux – Nos vieux trams bruxellois: Delvaux houdt van vrouwen en transportmiddelen... Het station van Watermaal komt in heel wat van zijn werken voor. Om de dertien meter onder de lanen van de hoofdstad op te vullen, beeldde de surrealistische schilder zich een evolutie van zijn schilderij « Le Tram de notre enfance » in. Sindsdien waken de oude Brusselse trams over hun moderne erfgenamen…

 

1) Hallepoort

François Schuiten – Passage inconnu: Voor zijn monumentale werk van de Hallepoort beeldde François Schuiten zich een universum in dat in verband staat met zijn stripverhalen waarmee hij in 2002 de Grand Prix du festival d’Angoulême won. Modernisme en authenticiteit gaan perfect samen in een kleurenharmonie. De wolkenkrabbers wijzen naar boven, terwijl, zoals bij Beurs, de oude tram 81 kijkt naar zijn voorbijrijdende opvolgers met op de achtergrond de Hallepoort…

 

Bonus

Graffitis - De Wand: Niet in de metro, maar een kunstwerk, is het graffitifresco van De Wand dat sinds 2007 de muren van het station versiert en blijft evolueren. Je moet echt ens de tram nemen om de twee fresco's en hun ontelbare details te ontdekken.

 

De MIVB bracht een brochure uit met een overzicht van alle kunstwerken in de metro. Je kan de brochure downloaden op www.mivb.be.

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]