Zero waste in de keuken Zero waste in de keuken: zo maak je je kookroutine écht duurzaam

Bij leven volgens het zero waste-principe denken veel mensen aan composttoiletten en zelfgemaakte tandpasta.
Zero waste in de keuken: zo maak je je kookroutine écht duurzaam
Bij leven volgens het zero waste-principe denken veel mensen aan composttoiletten en zelfgemaakte tandpasta. Zo ver hoeft het nochtans echt niet te gaan. In werkelijkheid begint het vaak gewoon in je keuken. Daar, waar je elke dag in aanraking komt met plastic verpakkingen, restjes weggooit en kookt met spullen waarvan je je zelden afvraagt van welke materialen ze eigenlijk gemaakt zijn. Tijd om stil te staan bij hoe je met een paar bewuste keuzes je ecologische voetafdruk kan verkleinen.
Bewust inkopen
Zero waste in de keuken begint in de supermarkt. Kies voor losse groenten en fruit en neem herbruikbare zakjes mee. Want minder verpakking betekent minder afval. Of probeer eens wat meer lokale producten te kopen! Met een paar kleine aanpassingen kan je al heel wat afval vermijden, zonder dat je daar je hele leven voor op z’n kop hoeft te zetten.
Koken zonder verspilling
Voel je je ook vaak schuldig als je kleine restjes eten weggooit? Breng daar vanaf nu verandering in! Met een beetje creativiteit maak je van overgebleven groenten een lekker soepje of een smakelijke omelet. Overrijpe bananen verwerk je in bananenbrood, enkele sneetjes oud brood kunnen dienen als wentelteefjes. Geef je restjes een tweede kans op iets lekkers!
Slim bewaren
Ruil je plastic folie of aluminiumfolie in voor herbruikbare alternatieven zoals siliconen deksels, glazen bewaarpotten of bijenwasdoeken. Ze gaan lang mee, zijn makkelijk schoon te maken en besparen je geld én afval.
Nadenken over wat je in huis haalt
Weet jij wat de verborgen gevaren in je keuken zijn? Of wat er écht in je pan kookt? PFAS-vrij koken is belangrijk voor jou en je gezin. Een veilige pannenkeuze is dan ook belangrijker dan je misschien wel denkt.
Traditionele anti-aanbaklagen bevatten vaak PFAS, een groep chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid en het milieu. PFAS-vrije pannen met een keramische laag, of roestvrijstalen of gietijzeren pannen zijn een goed alternatief.
Schoonmaken zonder rommel
Vervang wegwerpdoekjes door wasbare varianten en kies voor natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals azijn, baksoda of navulbare afwasmiddelen. Die zijn goedkoper én minder belastend voor het milieu.
Duurzaamheid in de keuken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door bewuste keuzes te maken in wat je koopt, hoe je kookt én waarmee je kookt, maak je een groot verschil. Voor jezelf én de planeet!

Vond je dit artikel leuk?
Deel het