Zes belangrijke voordelen van je eigen traplift in huis

Geschreven door Brusselslife Rédaction - 23 mrt. 2023, 00:00 (Bijwerken: 06 dec. 2023, 11:49)
Zes belangrijke voordelen van je eigen traplift in huis
Ben je niet meer zo goed ter been en wordt het steeds moeilijker om veilig de trap op en af te komen?

Dan ben je misschien bang dat je moet verhuizen naar een gelijkvloerse woning of een verzorgingstehuis. Maar dat hoeft gelukkig niet altijd! Een traplift kan namelijk de oplossing zijn. In dit artikel noemen we zes belangrijke voordelen van dit handige hulpmiddel voor in huis.

1. Het is voordeliger dan verhuizen

Je blijft natuurlijk het liefst zo lang mogelijk in je eigen huis wonen. Maar als de trap een obstakel wordt kan dit lastig zijn. Wat nu? Een verhuizing is duur en naar een verzorgingstehuis gaan zie je waarschijnlijk ook (nog) niet zitten. Een traplift kan dan uitkomst bieden. Dit is namelijk fijner en voordeliger dan verhuizen.

Hoeveel je voor het hulpmiddel betaalt hangt af van welk type je nodig hebt. Een tweedehands model heb je al vanaf € 3.000. Met een zogenoemde trapmeting wordt gekeken welke soort lift het beste bij je past. Deze is meestal gratis, net als de installatie.

2. Je blijft zelfstandig

Als je ouder wordt is het heel belangrijk om zelfstandig te blijven. Dat geeft je een gevoel van eigenwaarde en zorgt ervoor dat je niet afhankelijk bent van anderen. Als je de trap niet meer op en af kunt, verlies je een deel van je zelfstandigheid en dat is niet fijn. Met een traplift kun je gewoon zelf veilig naar boven en naar beneden gaan en blijf je zelfredzaam.

3. Je kan de traplift aanpassen aan je eigen wensen en behoeften

Trapliften zijn er in alle soorten en maten. Hierdoor kun je ze dus helemaal aan je eigen wensen en behoeften aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een handmatig of elektrisch aangedreven motor en voor verschillende soorten zetels. Denk bijvoorbeeld aan een zetel met een draaimechanisme, waardoor je veilig af kunt stappen of een klapzetel, zodat de stoellift minder ruimte inneemt wanneer je hem niet gebruikt.

4. Het is veilig

Een traplift is heel veilig om te gebruiken. Hij moet namelijk aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. De rail moet bijvoorbeeld zo zijn afgewerkt dat er geen kleding in vast kan komen te zitten. Ook moeten de voetenplank en beschermkappen van de motorunit klemdetectie hebben, zodat er niets tussen de lift en de trap klem kan raken.

Verder hebben ze vaak een veiligheidsgordel die ervoor zorgt dat je niet uit de zetel valt. Er zitten meestal ook veiligheidssensoren op die de lift meteen stilzitten als er obstakels op de trap liggen die voor problemen kunnen zorgen.

5. Het is beter voor je lichamelijke gezondheid

Als je moeilijk de trap op en af kunt kan dat heel belastend zijn voor je knieën, heupen en rug. Een traplift kan ik dat geval helpen om je gewrichten te sparen en langer mobiel te blijven. Zo kan je ook op je oude dag nog lekker actief blijven! Met dit handige hulpmiddel hoef je ook niet meer bang te zijn dat je van de trap valt, met alle gevolgen van dien.

6. Een traplift werkt heel makkelijk

Een traplift is heel makkelijk om te bedienen. Er zit een joystick op waardoor je met slechts één druk op de knop naar boven of naar beneden gaat. Als de lift boven is en jij beneden of andersom kun je hem meestal via een knop op de muur of de trap naar je toe laten komen.

De stoellift werkt op een accu die wordt opgeladen via het stroomnet. En doordat de accu meestal lang meegaat, doet hij het over het algemeen zelfs als de stroom uitvalt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je hem niet kunt gebruiken. Trapliften gaan meestal wel tien jaar mee. Je zult er dus lange tijd plezier van hebben!

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]