TOP

20 km training

Frédéric Solvel.

05 Jul 2012, 05:07 Last Updated: 26 Feb 2018, 15:02

Twintig kilometer lopen is haalbaar voor velen, maar toch mag je het niet onderschatten. De mate waarin je geniet van het lopen, is evenredig met je deelname aan de trainingen.

In principe

In principe volstaan wekelijks twee joggings van een uur in de zes weken die de wedstrijd voorafgaan om binnen de vooropgestelde tijd over de aankomstlijn te komen. Vergeet de stretching niet na elke training.

Wil je meer?

Wil je niet improviseren? Zorg ervoor dat alle geluk aan je zijde staat. Breng een bezoekje aan Jogging +, Training 7 of Trakks. Deze joggingspecialisten analyseren je stap en bezorgen je zo de beste schoenen voor je voeten...

Baseer je training op drie sessies per week. Doe tijdens de eerste training een jogging van een uur. Tijdens de tweede werk je aan je snelheid gedurende maximaal 45 minuten met enkele versnellingen. De derde training is een jogging van minimaal anderhalf uur.

Als je planning het toelaat, kun je ook nog wat fietsen of zwemmen. Zo verzet je je gedachten en het heeft een positieve impact op de training.

Onderbreek je training met een of twee wedstrijden. De 10 km van Ukkel en het equivalent van de VUB kunnen deel uitmaken van je training. Vergeet de helling van de Tervurenlaan niet, die erom bekendstaat de kuiten heel wat last te bezorgen...

Ontbijt op de dag zelf minimaal drie uren voor het vertrek. Vertrek rustig, later kan je versnellen. Drink voldoende.

Doel: presteren

Is presteren je doel en de chrono je obsessie? Dan moet je je houden aan een strikt trainingsplan en een strikte levenswijze, er is geen alternatief. De gespecialiseerde media en de speciaalzaken zullen zonder twijfel trainingsprogramma’s verspreiden. We selecteerden er alvast enkele voor jou:

  • ASICS ontwikkelde een trainingsplatform. De trainingen worden in een agenda geplaatst. Geen uitvluchten meer om er een te vergeten!
  • Runners.fr biedt een reeks trainingsschema’s in functie van je tijdsdoel en beschikbaarheid.
  • www.jiwok.com: de enige sportieve coach op mp3, gepersonaliseerd op internet. De coach van de geeks.
Individuelesporten Joggen