Antwerpen en diamanten, een onstabiel liefdesverhaal

Geschreven door BrusselsLife Team - 28 sep. 2006, 00:00 (Bijwerken: 09 jan. 2015, 10:52)
Antwerpen en diamanten, een onstabiel liefdesverhaal
Oorspronkelijk komen diamanten uit India. Tot de 18e eeuw was de diamant een uitsluitend Indisch fenomeen. De handelsroutes leidden toen tot voornamelijk naar Venetië, dat bijgevolg een monopolie op diamanten had.

De Italiaanse handelaars stuurden hun diamanten naar Brugge, dat snel het wereldcentrum voor de dierbaarste steen werd. Het progressief dichtslibben van de havens van het "Venetië van het Noorden" heeft deze economische activiteit naar Antwerpen verplaatst. De diamantslijpers uit Antwerpen werden al snel de beste ter wereld en ze ontwikkelden nieuwe technieken. Maar de opkomst van Nederland heeft veel veranderd. In het begin van de 18e eeuw werd Amsterdam het nieuwe diamantcentrum. Het had een bijna-monopolie op het slijpen en op het aanbod van de brute materie. In de 19e eeuw heeft de ontdekking van de eerste diamantlagen in Zuid-Afrika Antwerpen geholpen het hoofd boven water te houden. Uiteindelijk doorspartelde Antwerpen economische crisissen en de tweede wereldoorlog vrij goed. Vele oorspronkelijk Joodse diamantairs verlieten België om hun activiteiten in de Verenigde Staten of in Groot-Brittannië verder te zetten. Een harde klap die veranderde in een meevaller bij de bevrijding van Antwerpen. Tijdens de tweede wereldoorlog creëerden de uitgeweken diamantairs het "Correspondence Office for the Diamond Industry" om de stocks te redden. Zodra de bevrijding was aangekondigd, werden de stocks terug aan hun eigenaars toegewezen, wat een snelle hervatting van de belangrijkste economische activiteit van Antwerpen versnelde.

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]