TOP

BrusselsLife met Christian De Coninck

BrusselsLife Team.

05 Jul 2012, 05:07 Last Updated: 21 Jun 2013, 12:06

Christian De Coninck is een verstokte Brusselaar. Hij is geboren in het Franse ziekenhuis en bracht zijn kindertijd door in het familiehuis, Jetselaan in Jette. Maar hij hield ervan te slenteren door het centrum van de stad, in de buurt van de Louisalaan of de Nieuwstraat. Daar speelden zijn sociale en culturele leven zich af.

Voor niets ter wereld wilde hij de Sinterklaasstoet in het centrum missen, en het circus Bouglione op Flagey blijft in zijn geheugen gegrift. Telkens hij in het centrum was, ging hij lang in de Koolstraat nummer 30: daar is, ook nog vandaag, het centrale commissariaat van de politie gevestigd. Daar waren mooie politiewagens en de agenten nodigden hem soms uit. Nochtans zei zijn moeder: "Ga daar nooit binnen, want wie daar binnengaat is stout geweest!". En op zijn 22ste deed hij zijn intrede in de Koolstraat 30. Na enkele jaren goede dienst werd hij commissaris. Vandaag de dag is hij woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene en hij doet zijn werk met passie en toewijding.

Lange verlofperiode

Op een dag moest hij door ziekte voor een langere periode verlof nemen. In de plaats van met zijn vingers te draaien tijdens zijn retraite in Koksijde, is hij beginnen schrijven, met als resultaat een roman: De Praagse Connectie. Het scenario is trouw aan wat men kan verwachten van dergelijke auteur: een Brusselse politiecommissaris werkt bij de lokale recherche en is tijdens een weekend in Koksijde getuige van een vliegtuigcrash. Toeval: als hij terugkeert van weekend belast zijn baas hem met het onderzoek naar de piloot, die in de zone Brussel Hoofdstad-Elsene woont. Het is het begin van een epische thriller die de commissaris meeneemt in de voetsporen van gangsters, tussen Praag en Amsterdam.... Matthieu Lethé

Leuk of niet...

Uw leukste wijk in Brussel? Het centrum van de stad, want daar speelt alles zich af. Maar ook de Zavel, de Louisabuurt en het Ossegempark. Als u Brussel moet tonen aan een vriend die de stad niet kent, waar neemt u hem eerst en vooral mee naartoe? Uiteraard het stadhuis. Vooral voor de binnenkant, met prachtige schilderijen van de Zenne bij open hemel en de Gotische zaal met fresco’s op het plafond. Het is echt prachtig! Wat is het leukst in Brussel? Waarvoor zou Brussel nooit verlaten? Men is dicht bij alles, heeft geen wagen nodig en alles is binnen handbereik. Wat is echt niet leuk in Brussel? Wat zou u uit Brussel doen vluchten? Dat is de keerzijde van de medaille natuurlijk. Brussel is een grote stad, een metropool. Het leven gaat er snel, het ritme ligt te hoog. Er is te veel lawaai. Daarom heb ik geregeld nood aan een zuurstofboost, enkele dagen de tijd vertragen in mijn favoriete toevluchtsoord: Koksijde. Vindt u dit idee leuk of niet? - Een drijvend zwembad op het kanaal? Dat is een leuk idee. - Betalende toegang tot het centrum voor wagens? Dat is een ingewikkeld probleem waarop ik moeilijk met ja of neen kan antwoorden. Er zijn pro’s en contra’s en men kan deze vraag moeilijk beantwoorden zonder het grondig bestudeerd te hebben. - Rookvrije restaurants en bars? Dat zou me niet storen. Voor restaurants is het een goede zaak want het stoort als tijdens het eten de buren roken. In bistro’s mag het roken ook verboden worden, maar daar vind ik het minder storend. - Verbod op frietkoten? Dat is ondenkbaar! Wie had dit idee? Willen jullie lachen of zo?

Avond Avond