TOP

Cyclocross

Frédéric Solvel.

01 Dec 2012, 05:12 Last Updated: 04 Dec 2014, 11:12

Er zijn in België zijn een aantal bijeenkomsten waar Proust graag zijn madeleine zou komen eten. Bijeenkomsten waar de gure vlakten de allures aannemen van Bruegheliaanse kermissen. De cyclocross wedstrijden zijn ongetwijfeld zo'n bijeenkomst.

Cyclo-wat?

In eenvoudige termen zou men kunnen zeggen dat cyclocross neerkomt op het afleggen van een mountainbikeparcours met een lichtjes aangepaste koersfiets. Enkele woordjes uitleg om het beter te begrijpen. De races worden afgelegd op circuits met een lengte tussen de 2,5 en 3,5 km. Deze circuits zijn bezaaid met steile paden, kunstmatige obstakels, zanderige stukken die de renners soms verplichten om hun fiets te dragen. Bij het zien van de palmares, kan het een louter Belgische aangelegenheid lijken, wat niets afdoet aan de bezieling van de competities.

 

Enthousiasme van de supporters

De renners worden in hun zware taak aangemoedigd door een enthousiast publiek. De Ronde van Frankrijk bezorgt ons jaarlijks beelden van picknicks met camembert en rode wijn aan de rand van de weg. Maar ook cyclocross is, net als de voorjaarsklassiekers, een feest! Om de sfeer van een cyclocross mee te maken, moet u uw botten aantrekken, in de modder waden, uw plaats vinden langs het circuit, uw favoriet kiezen, een of meerdere hopdranken proeven en wat praten met uw buren. Uit te testen in een hoge versnelling.

Kalender

U hoeft niet ver te gaan om te genieten van deze bijzondere sfeer. Half december is er de Druivencross van Overijse (www.desportvriendenoverijse.be/). Daar verzamelen de supporters aan de rand van een van de oudste trajecten van het land. Tijdens de eindejaarsperiode zijn er de fameuze Superprestige Diegem (www.stannadiegem.be) die zich 's nachts afspeelt en de nieuwe uitdaging van Leuven. Daarnaast is België meerdere keren per jaar de thuisbasis voor de uitdagingen van de Wereldbeker. En kers op de taart, de wereldkampioenschappen houden geregeld halt in ons land. Voor de voledige kalender kunt u terecht op de website van de liga: www.belgiancycling.beFrédéric Solvel

Individuelesporten Individuelesporten