De GR-routes door Brussel

Geschreven door Olivia Regout - 27 mrt. 2016, 00:00 (Bijwerken: 12 jan. 2022, 04:24)
De GR-routes door Brussel
Ontdek de routes die kriskras door Brussel lopen. Niets zo goed als een kleine wandeling om je benen te strekken en te trainen. Wat is er zoal te zien? Heel wat bijzondere hoekjes, groene ruimtes en plaatsen vol geschiedenis en folklore!

«Pfft, GR in Brussel? Neen, dank je! Op beton wandelen tussen de wagens, ik doe het elke dag naar en van het werk». Denk er nog eens goed over na. De uitgestippelde wegen lopen langs groene ruimtes, parken, kleine onbekende wegjes en andere bijzondere hoekjes. Daarbij komen nog opmerkelijke sites, vol geschiedenis en folklore…

BrusselsLife had een ontmoeting met Henri Corne, ex-vrijwilliger bij de GR-routes door Brussel en Brabant. Deze verstokte wandelaar heeft actief deelgenomen aan uitwerken van de Brusselse routes. «We hebben getracht een bepaalde logica te volgen in onze routes. We hebben voorrang gegeven aan de aangenaamste straten en de groene ruimtes en we hebben er voor gezorgd dat de wandelaar niet te veel mooie dingen mist en dat hij bijzondere en onbekende hoekjes ontdekt zoals het Egmontpark, de abdij van Ter Kameren en de stadstuinen van Watermaal-Bosvoorde».

Drie hoofdassen: GR 12, 126 en 579

De GR-routes lopen door Brussel langs drie grote assen: de GR 12, de GR 126 en de GR 579.

De GR 12 gidst de wandelaars vanuit Amsterdam naar Parijs via onze hoofdstad. De route doorkruist Brussel diagonaal van aan het Atomium tot Ukkel-Calevoet, vervolgens Dworp en het vervolg in Brabant.

De GR 126 start aan de . De route gaat verder richting Zuid via vaak onbekende wegen naar Watermaal, het station van Bosvoorde en de Stoeterijdreef. 

De GR 579 start op dezelfde plaats. Van aan de kathedraal gaat het richting abdij van het Rood Klooster, het Zoniënwoud en de vallei van de Dijle waar de route de hoofdstad verlaat.

Opgelet! De drie routes komen samen aan de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal. Een bord geeft aanwijzingen om de juiste richting te volgen. 

GR BRU: negen wandelpaden in Brussel

Rondom deze drie grote assen hebben vrijwilligers van de vzw GR een netwerk ontwikkeld van negen wandelpaden in de dertien gemeentes van Brussel. De verschillende wandelingen zijn opgenomen in de topogids GR BRU. Ze gaan van 9 tot 26 kilometer. Aan jou om je weg te kiezen in functie van je wensen.

Markeringen

Het stedelijke landschap zorgt ervoor dat je ogen op zoek zullen gaan naar markeringen op verrassende plaatsen: vuilbakken banken, palen… Uiteraard staan ok de bomen in het vizier van de wandelaars. Maar opgelet, in Brussel stad zal je nooit markeringen vinden op palen. Ga er niet tevergeefs naar op zoek…

Henri Corne geeft een woordje uitleg bij de moeilijkheid om markeringen aan te brengen in het centrum van de hoofdstad: «De voortdurende aanwezigheid van mensen in het centrum degradeert de aanwijzingen. Op het platteland frissen de vrijwilligers de markeringen één keer per jaar op. In Brussel moeten we ze drie keer per jaar herschilderen. Bovendien verdwijnen sommige markeringen door werkzaamheden».

Uitrusting

Wandelen in Brussel, dat is niet te vergelijken met het beklimmen van de Kilimanjaro. Comfortabele schoenen zijn aangewezen, maar je zwaarste bottines kan je gerust thuis laten. Reis lichtgepakt door de stad. Er zijn voldoende gelegenheden om in een supermarkt een fles water te kopen of om op een terrasje te gaan zitten om krachten op te doen en je te verfrissen.

Topogidsen: bereid je wandeling voor

Elke GR-route staat beschreven in een topogids. Elke gids omschrijft de weg en geeft informatie over afstand, bezochte plaatsen, plaatsen om zich te verfrissen… Dankzij de gids kan je de wandeling degelijk voorbereiden, stopplaatsen voorzien en op zoek gaan naar verbindingen met de NMBS.

De Brusselse topogidsen hebben ook een cultureel doel. Ze concentreren zich voornamelijk op aspecten van de geschiedenis en het patrimonium van het stedelijke landschap. Het advies van Henri Corne: «Neem tijdens je wandelingen in Brussel de tijd om je omgeving te ontdekken door de toelichtingen in de gids te lezen».

Je vindt de Brusselse topogidsen in het toerismekantoor op de Grote Markt, bij het Bip, Fnac, boekhandel Anticyclone des Açores, AS Adventure, Lecomte of via de website van de vzwDe winkel van het Nationaal Geografisch Instituut (NGI), gelegen in de Abdij van het Ter Kamerenbos, beschikt ook over alle topogidsen van de GR-routes in België...

En… overtuigd? Neem de gelegenheid te baat om het stedelijke landschap op een andere manier te verkennen. Doorkruis de hoofdstad op een andere manier door kennis te maken met een patrimonium dat nog heel wat te verbergen heeft. 

 

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]