TOP

Een weekend in Lissabon

BrusselsLife Team.

05 Jul 2012, 05:07 Last Updated: 03 Jun 2014, 10:06

Bem Vindo à Lisboa! Prachtig, u bent net geland voor een weekend in Lissabon! Uiteraard zult u niet de tijd hebben om alles te doen, maar we stellen u enkele pistes voor.

Om het centrum van Lissabon en uw hotel te bereiken, neemt u best een taxi. U zult zeker niet geruïneerd zijn (maar hou het gebruik van de meter door de chauffeur in het oog). De taxichauffeurs zijn vaak voormalige Formule 1-coureurs en vreemde talen zijn vaak niet hun sterkste kant.

Enkele suggesties die cultuur, natuur en far niente combineren U kunt Lissabon niet verlaten zonder minstens een keer de tram 28 genomen te hebben! Uiteraard is het een beetje toeristisch, maar rijden in deze gekke gele machines, dag en nacht, voor het Lissabon van gisteren en van vandaag ... het is gewoon te goed. Neem de tram aan de vertrekhalte op het plein Martim Moniz. Van daaruit stijgt u op de populaire Avenida Almirante Reis en klimt u op de heuvel Graça. Vervolgens passeert u de keuken van mevrouw Costa in de smalle straatjes van Alfama. Wanneer de straat steil stijgt of daalt, doe dan zoals iedereen: vraag u af of die zwengel waaraan de chauffeur hangt, werkelijk in staat is te voorkomen dat deze tonnen staal in de Taag terechtkomen. Bewonder het geduld van de chauffeurs (dat ze toch soms verliezen en dat kunnen we hen niet kwalijk nemen) als hun vijanden, bestuurders van auto's, hun weg op de rails gebruiken. Als u de Baixa heeft overgestoken, het plein Camões voorbij bent, een tweede doolhof van smalle straatjes bent doorgereden en het Parlement bent gepasseerd, stopt u voor de basiliek van Estrela. Maak een wandeling in het prachtige park aan de overkant. Lissabon is ook bekend om zijn liften, de Elevador. Er zijn er vier in totaal: de Elevador da Lavra (1882) is de oudste, de Elevador da Gloria (1885) verbindt met een paar bochten de Avenue de la Liberdade en de Bairro Alto en de Elevador da Bica. De vierde, de Elevador da Santa Justa (1901) is een beetje anders. U verlaat het gele voor de art nouveau. Neem plaats op de houten banken van deze ongelofelijke lift die we te danken hebben aan een leerling van Gustave Eiffel en verlaat de lift enkele tientallen meters hoger. U bevindt zich boven de daken van de Baixa, het kasteel ligt voor u, precies tussen de Taag en het Rossio plein aan de linkerkant.

Lissabon, stad met een mooi uitzicht... Als u van groen en blauw houdt, dan omarmt Lissabon u. U kunt wandelen waar u maar wenst, aan het water, in intieme of grotere parken en tuinen en geniet van de kleurrijke, weelderige vegetatie: bougainvilles, citroenbomen, sinaasappelbomen en hibiscus. Een van de meest verborgen plekjes van Lissabon is de botanische tuin met zijn majestueuze ingang met reusachtige palmbomen en zijn verzameling exotische bomen, een oase van frisheid en rust. U krijgt er maar niet genoeg van om vanop de talrijke Miradouros de stad in al haar facetten te bewonderen. In de late namiddag, wanneer het licht pastel begint te kleuren, is het er gewoonweg prachtig. Bezoek ook eens het kasteel. De ingang is een beetje duur, maar u zult geen betere plek vinden om inzicht te krijgen in de topografie van Lissabon, van brug tot brug (25 april en Vasco da Gama) en van heuvels tot heuvels. U zult niet teleurgesteld zijn! Doe de toer van de muren om te genieten van een zicht van 360 graden op Lissabon.

Kunst en Cultuur Als u zweert bij kunst, musea en theater , dan staat u een overvol weekend te wachten! Vooral als u er ook van houdt rond te wandelen met oog voor architectonische details en vreemde ramen of de typisch Portugese tegels, azulejos , te bewonderen die heel veel huizen en metrostations versieren. Lissabon is ook een stad van kerken, niet echt verrassend in een katholiek land. We besparen u een uitgebreide lijst van deze heilige plaatsen, maar toch willen we er u drie niet onthouden... De Sé (de naam gegeven aan kathedralen in Portugal) is in 1147 gebouwd op het ruïnes van een moskee. Tram 28 stopt op het voorplein. Het interieur is een vreemde mix van stijlen. De l'Igreja de São Domingos heeft een totaal andere stijl. De grote witte façade lijkt wel een filmdecor. De nissen zijn leeg, sommige muren lijken op het punt te staan te vallen ... het zijn de overlevenden van een grote brand die in 1958 het gebouw gedeeltelijk vernielde. De derde kerk heeft u waarschijnlijk al geraden. Het is het Mosteiro (klooster) dos Jerónimos in Belém. Vasco da Gama en de Portugese ontdekkingsreizigers, dat zegt u ongetwijfeld iets. Wel, zij zijn vertrokken uit Belém ze weg zijn en ze zijn er nog steeds. Er is een monument aan hen gewijd. Het staat op de oevers van de rivier de Taag. Klim naar de top en misschien ziet u in de verte een karveel… Het klooster is een bezoek waard. Maar als u bent gekomen voor het graf van Vasco da Gama, kan het moeilijk worden. U zult het wel vinden, maar u zult er niet alleen zijn...

Uit eten kleine typisch Portugese tasca , waar u een vis met rijst of gegrilde vis kunt eten, in Portugese gastronomische restaurants , restaurants met Italiaanse, Franse, Thaise en Japanse keuken. U vindt probleemloos elk uur van de dag en de nacht iets voor de kleine en de grote honger.

Nachtleven Het nachtleven in Lissabon is in volle ontwikkeling.. . Terwijl de Bairro Alto is nog steeds een van de plekken van het nachtleven van Lissabon is, zult u zien dat er nog andere places to be zijn. Bairro Alto is de wijk met trendy bars en restaurants, maar dat niet alleen. Deze buurt, die bijna uitsluitend voor voetgangers is, heeft twee gezichten. Twee uur in de middag, rustige straten, het wassen van ramen, kleine supermarkten en buurtbewoners. U zult zeker enkele oude dames ontmoeten die discussiëren op hun dorpel of leunend in een venster. Vanaf 17u begint de metamorfose, de trendy winkels gaan open en uiteindelijk (u zult toch even moeten wachten) worden de straten als het ware overvallen en lopen bistro's, bars en straten vol. Zomer of winter, de nachtraven blijven buiten, op de stoep, een biertje of een cocktail in de hand. Zo doen ze hun ronde. Twee uur in de ochtend... dezelfde Bairro Alto, maar andere sfeer, een menigte van jong en oud, drankje in de hand, lachen en geanimeerde discussies in de smalle straatjes. De andere trendy wijk, plaats voor nachtbrakers en andere liefhebbers van trendy plaatsen, zijn de Docas of de dokken van Santo Amaro. Een opeenvolging van restaurants, de ene meer ‘in’ dan de andere, wacht op u om de avond en de nacht verder te zetten.

Twee leuke uitjes Als u een beetje tijd heeft, strijk dan de zeilen voor een cruise op de Taag. Uw gids zal u zonder twijfel aanraden plaats te nemen op een boot met een massa andere toeristen. Ons voorstel biedt u een ontspannend tochtje op het glinsterende water van de Taag, inclusief een adembenemend uitzicht op Lissabon. Ga naar Belém met de tram (15 E die u kunt nemen aan Praça de Figueiras en Praça do Comercio). Het vertrekpunt van onze cruise is het ferrystation van Belém. Koop hier een ticket voor Trafaria, waar we u een gastronomisch uitje aanraden. Eenmaal geïnstalleerd op de boot, kunt u het museum van elektriciteit bewonderen (het rode gebouw), evenals de toren van Belém en de Brug van 25 april. Als u omhoogkijkt, ziet u zonder twijfel een vliegtuig de hoofdstad naderen. Een andere optie is een uitstapje naar een strand of op zijn minst aan de waterkant. Neem in Cais do Sodre de trein. Er rijden er elke 15 minuten en zijn hier de Linha genoemd, verwijzend naar de reis langs de Taag. Ga naar Estoril, waar de trein u aan het strand afzet en waar u kunt zwemmen! Dit is ook ’s avonds een aanrader om af te koelen. Rond de dag af met een gegrilde vis in Cascais, dat u na een korte wandeling van 20 minuten bereikt. Deze kleine toeristische stad heeft een mooi strand, mooie strandhuizen met originele architectuur en veel min of meer toeristische bars. Het is niet moeilijk om dan het station terug te vinden en terug te keren naar Lissabon. Sanda Samitca

Bezoeken & Ontdekkingen Bezoeken & Ontdekkingen