European Gala: London Philharmonic Orchestra & State Choir Latvija

Geschreven door BrusselsLife Team - 02 mrt. 2011, 00:00 (Bijwerken: 13 dec. 2012, 07:59)
European Gala: London Philharmonic Orchestra & State Choir Latvija
Als er één antieke mythe is die utopisch mag genoemd worden qua gedachtegoed, is het wel deze over Prometheus, zoon van de titaan Lapetus en broer van Atlas. Prometheus stal uit hoogmoed het vuur bij de goden op de Olympus en schonk het aan de mensen, die daardoor in staat waren een technisch hoogstaande beschaving te ontwikkelen.

Prometheus wordt sindsdien in verband gebracht met techno-logische vooruitgang en het geloof daarin zijn naam wordt in het Grieks trouwens verklaard als "de vooruitdenkende". Maar de hoogmoed kwam hem duur te staan: Zeus strafte hem door hem aan een berg te kluisteren, waar een adelaar elke dag stukjes uit zijn lever kwam pikken tot de held Hercules Prometheus bevrijdde tijdens zijn 11de werk. Het hoeft geen verwondering te wekken dat dergelijk mythe heel wat componisten inspireerde tot een ode aan de menselijke kracht en ambitie met als hoogtepunt Scriabins visionair symfonisch gedicht voor immens symfonisch orkest, compleet met "lichtorgel". Scriabin koppelde in navolging van het esoterische gedachtegoed op consequente wijze kleuren aan bepaalde samenklanken en wilde dit door middel van projecties ook aan het publiek duide-lijk maken. Deze utopische muziek is bij het London Philharmonic Orchestra alvast in goede handen, bovendien brengen ze met Nikolai Luganski een absolute toppianist mee, die in de vurige Rapsodie op een thema van Paganini van Sergei Rachmaninov kan uitpakken met zijn transcendentale techniek.

Programma

"The fire of Prometheus" Modest Moesorgski, Ivanova noch na Lïsoy gore (St. John's Night on the bald mountain) Sergei Rachmaninov, Rapsodie sur un thème du Paganini pour piano et orchestre, opus 43 Franz Liszt, Prometheus (poème symphonique) Alexander Scriabin, Prometheus: The Poem of Fire

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]