TOP

« Free places » In Brussel

Rédaction BrusselsLife.be.

13 Dec 2011, 05:12 Last Updated: 05 Apr 2018, 15:04

Grotten, leegstaande magazijnen, stations, ongezonde gebouwen... Zoveel plaatsen waar tal van kunstenaars zich vrij kunnen uiten. Ze eigenen zich de openbare ruimte toe op hun manier met werken die uitdagen, schokken of een vaak vertrouwelijk publiek boeien. In Brussel zijn verschillende structuren gewijd aan alternatieve cultuur ontstaan in antwoord op de behoefte om los te komen van de conventionele kunstcircuits.

Het "ondergrondse" milieu trekt zich niets aan van codes die worden opgelegd door de "klassieke" cultuur. Het pleit voor en verdedigt de opkomende cultuur alsof het vlucht en al wat men "maintstream" noemt vervloekt. Het lijkt dus logisch dat deze beweging opvalt en zich uitdrukt op "vrije ruimtes", vaak aan de rand van de legaliteit... Maar als ze een levensverwachting wil hebben die langer is van een bij tussen insecticiden, dan moet de vrije ruimte voldoen aan bepaalde eisen en toegang hebben tot subsidies die vaak essentieel zijn voor het voortbestaan.

Het doel is elke notie van winst af te wijzen om zich te concentreren op de essentiële: de ontmoeting met de ander. Weinig middelen en bijna geen officiële erkenning, deze plaatsen zijn gecreëerd door gepassioneerden, rebellen van systeem die voortdurend op zoek zijn naar nieuw talent.

Onder de bekenden zijn er natuurlijk de Bulex of de Recyclart die erin slaagden een naam te maken en een plaats in het Brusselse nachtleven in te nemen. Er zijn ook minder bekende structuren betrokken bij de culturele en feestelijke evenementen en promotie van artiesten: Bains:: Connective, Magasin 4, Cinéma Nova, L'Art Sans Costard, BeauHaus... Kriss Gutierrez Cuervo

Blog