« Free places » In Brussel

Geschreven door Rédaction BrusselsLife.be - 12 dec. 2011, 00:00 (Bijwerken: 05 apr. 2018, 15:15)
« Free places » In Brussel
Grotten, leegstaande magazijnen, stations, ongezonde gebouwen... Zoveel plaatsen waar tal van kunstenaars zich vrij kunnen uiten. Ze eigenen zich de openbare ruimte toe op hun manier met werken die uitdagen, schokken of een vaak vertrouwelijk publiek boeien. In Brussel zijn verschillende structuren gewijd aan alternatieve cultuur ontstaan in antwoord op de behoefte om los te komen van de conventionele kunstcircuits.

Het "ondergrondse" milieu trekt zich niets aan van codes die worden opgelegd door de "klassieke" cultuur. Het pleit voor en verdedigt de opkomende cultuur alsof het vlucht en al wat men "maintstream" noemt vervloekt. Het lijkt dus logisch dat deze beweging opvalt en zich uitdrukt op "vrije ruimtes", vaak aan de rand van de legaliteit... Maar als ze een levensverwachting wil hebben die langer is van een bij tussen insecticiden, dan moet de vrije ruimte voldoen aan bepaalde eisen en toegang hebben tot subsidies die vaak essentieel zijn voor het voortbestaan.

Het doel is elke notie van winst af te wijzen om zich te concentreren op de essentiële: de ontmoeting met de ander. Weinig middelen en bijna geen officiële erkenning, deze plaatsen zijn gecreëerd door gepassioneerden, rebellen van systeem die voortdurend op zoek zijn naar nieuw talent.

Onder de bekenden zijn er natuurlijk de Bulex of de Recyclart die erin slaagden een naam te maken en een plaats in het Brusselse nachtleven in te nemen. Er zijn ook minder bekende structuren betrokken bij de culturele en feestelijke evenementen en promotie van artiesten: Bains:: Connective, Magasin 4, Cinéma Nova, L'Art Sans Costard, BeauHaus... Kriss Gutierrez Cuervo

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2022 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]