Gabriele Vintage @ Brussel

Geschreven door BrusselsLife Team - 20 nov. 2012, 00:00 (Bijwerken: 21 dec. 2017, 13:02)
Gabriele Vintage @ Brussel
Ben je liefhebber van retro? Dan maak je zonder twijfel deel uit van de groep coole jongeren die overlopen van interesse voor kleding van vroeger. Je hebt zeker al eens rondgelopen op het Vossenplein en een kijkje genomen in de winkels daar, maar ken je Gabriele Vintage? Een van de Brusselse winkels met vintage spullen in elk genre. Of je nu eerder voor de jaren 50 of 60 bent of als je op zoek bent naar een uniek stuk, je vindt hier zeker iets!

Ontmoeting met Gabriele, de eigenares van Gabriele Vintage, die ons verwelkomt in haar winkel in de Kartuizerstraat. Zacht, met de glimlach, zo deelt ze haar passie, haar visie op vintage, haar favorieten, haar verlangens… Je komt alles te weten!

Vintage fever

De vintage fever heeft van Gabriele bezit genomen tijdens haar adolescentie. Het begon als een hobby die al snel een levenswijze werd. Met een diploma binnenhuisarchitectuur onder de arm vertrok ze naar Duitsland om er te werken als ontwerper voor theaters en om de decors en kostuums onder haar hoede te nemen. Op die manier kon ze haar artistieke kant en haar liefde voor oude stukken verder ontwikkelen. Terug in België werd het moeilijk voor haar om haar theaterleven en haar familie te verenigen.

In 1997 zag Gabriele Vintage het daglicht, een winkel met kleding, sieraden, hoeden… die ze overal ter wereld vindt! Een grote, luchtige ruimte, met smaak ingericht in de retrosfeer die haar zo dierbaar is.

De winkel

Haar eigen selectie gaat van de jaren 20 tot de jaren 80. Om vintage te zijn, hoeft het voor haar geen merkkleding te zijn. Ze legt uit: «Ik concentreer mijn collectie op draagbare stukken, dat wil zeggen van de jaren twintig of later, want de stoffen verzwakken en gaan niet zo lang mee als ze gedragen zijn». Dat wil niet zeggen dat ze niet geïnteresseerd is in stukken van voor de jaren twintig. Ze heeft haar eigen collectie kleedjes die ze zorgvuldig bijhoudt om ze niet te beschadigen.

Voor haar is vintage kopen er staan, stukken in waardevolle materie kopen, genieten van kwaliteitsvol werk… Oud dragen staat niet voor nostalgie maar het uiten van het feit dat je er genoeg van hebt niet te weten van waar dingen die je koopt afkomstig zijn. Het is een voortdurend zoeken naar waarheid en authenticiteit om zich te verzetten tegen het seriewerk waardoor we er allemaal hetzelfde uitzien.

Wie zijn de adepten die shoppen bij Gabriele Vintage?

Het cliënteel is gevarieerd. Ze ontvangt veel mensen uit het theatermilieu die op zoek zijn naar kostuums en inspiratie. De particulieren zijn heel gevarieerd. Maar er komen niet veel jongeren want zij volgen eerder de mode, ze durven hun eigen persoonlijkheid nog niet bevestigen. Veel mensen komen gewoon langs uit nieuwsgierigheid, om de indrukwekkende verzameling hoeden te bewonderen.

«Die mensen durven de stap niet zetten. Nochtans zou ik hen graag overtuigen om de modevoorschriften achter zich te laten en zichzelf te durven zijn met speciale stukken, zelfs in combinatie met actuele kledij en basiskledij. In het uitstalraam plaats ik ensembles van vroeger om een idee te geven van het aanbod» voegt ze er aan toe.

De toekomst van vintage

Voor Gabriele staan vintage nog mooie tijden te wachten. Maar binnen twintig jaar zal het ingewikkelder zijn want dan is de huidige kledij vintage, maar niets kan ons garanderen dat die de tijd zal doorstaan. Ze denkt dat de toekomst van vintage ligt in de customisation, de bewerkte stukken zoals zij ook zelf wel eens doet.

De vintage dag van Gabriele

Ze start heel vroeg ’s morgens met een bezoekje aan verschillende brocantes. «Over het algemeen sta ik om 4.00u op om de beste koopjes te vinden, ook tijdens de vakantie. Ik zie het als op jacht gaan. Ik weet wat ik ga doe, maar ik weet niet waarmee ik thuis zal komen. Dat werkt stimulerend!», vertrouwt deze retroliefhebster ons toe. Vervolgens gaat ze rondsnuffelen in de winkels in de Hoogstraat en de Blaesstraat en de meubels en antiquiteiten bewonderen. Ze sluit af met een bzoekje aan de Brusselse kunstgalerijen. Gloria Rojas Galvez

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]