TOP

Gegratineerd witloof

BrusselsLife Team.

05 Jul 2012, 05:07 Last Updated: 20 Jan 2015, 17:01

Het is misschien het klassiekste Belgische gerecht. We eten vaak witloof met ham en kaassaus in de winter. Een verkwikkend gerecht. Het volstaat witloof te stoven, in ham te rollen en te bedekken met een witte saus en gruyère. Eventjes onder de grill en het is klaar. Klassiek, eenvoudig en niet duur.

Een typisch gerecht dat naar België smaakt! Met dit recept en uw kooktalent eet u straks een van onze traditionele gerechten.

Aan tafel!

Neem 8 stronken witloof - 4 sneden gekookte ham - 40 cl melk - 2 teentjes knoflook - 4 soeplepels bloem - 150 g boter - 300 g geraspte gruyère - 1 koffielepel suiker - nootmuskaat - zout & peper.

Het witloof stoven: Wash et witloof en verwijder de buitenste bladeren. Snij en verwijder de harde onderkant. Pel de knoflookteentjes en snij ze fijn. Doe 50 g boter in een pan en laat smelten. Voeg het witloof toe met een beetje water en de suiker. Laat 15 minuten afgedekt stoven. Voeg na enkele minuten de look toe. Laat het witloof een half uur uitlekken en vang het vocht op. Hou ongeveer 30 cl van het vocht apart.

Bechamelsaus maken: Smelt 100 g bloem op hoog vuur. Als de boter gesmolten is, kunt u de bloem toevoegen. Meng goed en voeg beetje bij beetje de melk te terwijl u goed roert. Voeg vervolgens het witloofvocht toe. Blijf roeren en zet het vuur stilaan zachter. Voeg zout, peper en rijkelijk nootmuskaat toe. Voeg de helft van de geraspte gruyère toe en laat de kaas al roerend smelten in de saus.

De gratin: Snij het vet van de ham. Leg elke witloofstronk op een snede ham en rol op. Leg de rolletjes in een ovenschotel, giet er de saus over en plaats gedurende ongeveer 20 minuten in een oven van 210°C. Voeg na 10 minuten de rest van de kaas toe en gratineer.

Eten Eten Delicatessenzaak Slager