Gegratineerd witloof

Geschreven door BrusselsLife Team - 07 okt. 2022, 00:00 (Bijwerken: 07 okt. 2022, 12:37)
Gegratineerd witloof
Het is misschien het klassiekste Belgische gerecht. We eten vaak witloof met ham en kaassaus in de winter. Een verkwikkend gerecht. Het volstaat witloof te stoven, in ham te rollen en te bedekken met een witte saus en gruyère. Eventjes onder de grill en het is klaar. Klassiek, eenvoudig en niet duur.

Un plat revigorant parfait lorsque les températures commencent à tomber ! Il suffit de cuire et braiser quelques chicons, de les enrouler dans une tra...

Een typisch gerecht dat naar België smaakt! Met dit recept en uw kooktalent eet u straks een van onze traditionele gerechten.

Aan tafel!

Neem 8 stronken witloof - 4 sneden gekookte ham - 40 cl melk - 2 teentjes knoflook - 4 soeplepels bloem - 150 g boter - 300 g geraspte gruyère - 1 koffielepel suiker - nootmuskaat - zout & peper.

Het witloof stoven: Wash et witloof en verwijder de buitenste bladeren. Snij en verwijder de harde onderkant. Pel de knoflookteentjes en snij ze fijn. Doe 50 g boter in een pan en laat smelten. Voeg het witloof toe met een beetje water en de suiker. Laat 15 minuten afgedekt stoven. Voeg na enkele minuten de look toe. Laat het witloof een half uur uitlekken en vang het vocht op. Hou ongeveer 30 cl van het vocht apart.

Bechamelsaus maken: Smelt 100 g bloem op hoog vuur. Als de boter gesmolten is, kunt u de bloem toevoegen. Meng goed en voeg beetje bij beetje de melk te terwijl u goed roert. Voeg vervolgens het witloofvocht toe. Blijf roeren en zet het vuur stilaan zachter. Voeg zout, peper en rijkelijk nootmuskaat toe. Voeg de helft van de geraspte gruyère toe en laat de kaas al roerend smelten in de saus.

De gratin: Snij het vet van de ham. Leg elke witloofstronk op een snede ham en rol op. Leg de rolletjes in een ovenschotel, giet er de saus over en plaats gedurende ongeveer 20 minuten in een oven van 210°C. Voeg na 10 minuten de rest van de kaas toe en gratineer.

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]