TOP

Hoe een kleine tuin onderhouden?

Frédéric Solvel.

11 Apr 2012, 05:04 Last Updated: 25 Aug 2015, 08:08

In stedelijke gebieden zijn de ruimtes vaker gebetonneerd dan groen en is het soms moeilijk om een kleine ruimte te transformeren in een tuin waar het goed is om te genieten van de zon. Het belangrijkste om te onthouden is dat uw tuin een verlengstuk is van uw woning en het een rustige en serene plaats moet zijn. U kunt uw ruimte transformeren met enkele kleine ingrepen.

Plannen

Begin met het maken van een tekening op schaal van de ruimte en duidt daarop aan waar de buizen, de nutsleidingen en paden liggen. Houd in gedachten dat hoe kleiner uw tuin is, hoe meer u in de hoogte moet werken. Het is belangrijk om uw ideeën te tekenen, maar blijf vooral realistisch. Een overvolle tuin is niet langer een ontspannen ruimte.

Verwijder het centrum van de ruimte

Houd het midden van uw tuin vrij om een indruk van grandeur te geven. Als uw tuin langer is dan breed, voorkom dan beplanting langs de muren om geen gangeffect te creëren. Anderzijds, als uw tuin breder is dan lang, plant dan in de lengte om een indruk van diepte te geven.

Thematuinen

Momenteel zijn Japanse tuinen heel erg in. Het is een ideale tuin voor kleine ruimtes. Voor Japanners is tuinierende natuur interpreteren en idealiseren met beperking van wat niet natuurlijk is. Ze gebruiken waterelementen, hout en rotsen.

Er bestaat ook een droge variant van deze tuinen, de zentuin. De principes zijn dezelfde, maar het water is vervangen door zand of grind. Als u het nuttige aan het aangename wilt koppelen, waarom maakt u dan geen groentetuin? Niet heel de ruimte moet opgevuld worden, enkele groentesoorten volstaan. In dat geval is symmetrie niet zo belangrijk, plant gerust door elkaar.

Speciale planten

Om kleur te brengen in kleine tuinen zonder die te overweldigen, zijn klimplanten interessant. Kleine tuinen komen steeds vaker voor in steden,. Tuiniers moeten zich hieraan aanpassen. Resultaat: er bestaan dwergversies van uw lievelingsplanten.

Praktische raad

Vooraleer te planten, moet u de pH-waarde van uw grond berekenen. Sommie planten overleven immers niet als de pH-waarde te hoog is. Tips om een ruime indruk te geven, is variëren met de hoogte van de planten, de ruimte niet in stukjes verdelen en, uiteraard, verschillende vormen en zachte kleuren gebruiken.

Met deze informatie kunt u aan de slag, maar vergeet niet het belangrijkste: het is uw ruimte, dus u moet er plezier aan beleven. Laat plaats voor uw verbeelding en creativiteit om deze ruimte te doordringen met uw persoonlijkheid. Lara Ronayne Casimiro

Decoratie Decoratie