TOP

Hoe uw tuinmeubelen onderhouden?

BrusselsLife Team.

05 Nov 2011, 05:11 Last Updated: 13 Jun 2019, 23:06

Of het nu kunststof, rotan, teak of hars is, tuinmeubilair wordt aangetast door de weersomstandigheden, vervuiling en blootstelling aan UV-stralen. Daardoor kan de kleur van uw meubelen veranderen en kunnen ze heel vuil worden. Enkele tips om ze hun oorspronkelijke uitzicht te laten behouden.

Meubelen in hars

Het is belangrijk om te weten dat u op meubelen in hars geen schuurmiddelen, op producten met chloor of solventen mag gebruiken. Anders wordt het materiaal poreus en zult u het moeten vervangen. Gebruik daarom speciale producten met antistatische eigenschappen. Ze bieden een duurzame bescherming tegen vuil, vervuiling en vochtigheid.

Het gebruikvan deze producten is vrij eenvoudig. Als uw meubilair een beetje vuil is: verdun een kleine hoeveelheid van het product in warm water, was uw meubelen met een spons en spoel ze af. Als ze erg vuil zijn: breng het product aan op droge meubelen, laat inwerken en spoel tot slot af met zacht water.

Meubelen in teck of in exotisch hout

Dit materiaal is redelijk bestand tegen zon en vocht, maar het is aangeraden om de kleur te behouden en het tegen het water- en vetvlekken te beschermen door een laag teakolie of lijnolie aan te brengen. Schuur de meubelen lichtjes op alvorens ze in te oliën met een doek of borstel. Het is aanbevolen om uw meubelen twee keer per seizoen te onderhouden. Een volledig onderhoud (grondig schuren en een nieuwe laag olie) doe je elke drie jaar.

Als u echter een retrolook verkiest, kunt u uw meulen laten verouderen. In dat geval moet u opletten voor het schuim dat zich op uw meubelen kan vormen. Om problemen te vermijden, droogt u uw meubelen na elke regenbui en zet u ze weg voor de winter.

Meubelen in rotan

Meubelen in rotan worden niet aanbevolen voor gebruik buitenshuis, maar ze zijn perfect voor een lounge in een veranda of onder een luifel. Als uw meubelen vuil zijn: stofzuig ze om alle stof te verwijderen. Was ze vervolgens met een mengsel van water en zeezout en laat ze drogen in de schaduw. Als uw meubelen heel vuil zijn: was ze met een oplossing van water, wasmiddel en een paar druppels ammoniak en vergeet niet om grondig te spoelen.

Als uw meubelen beschadigd zijn kunt u ze opnieuw te schilderen met een verfpistool, wat de absorptie bevordert.

Plastieken meubelen

Meubelen in plastiek zijn niet moeilijk in onderhoud. Om vlekken te verwijderen volstaat wat afwasproduct. Als bio-oplossing kunt u kleiaarde gebruiken, verdund met een beetje water. Als de meubelen beschadigd zijn, moet u ze gewoon herschilderen met een speciale buitenverf.

Onderhoud van de accessoires

Stoffen parasols: het volstaat wat azijn te mengen met lauw water en hiermee op het vuil te wrijven. Spoel vervolgens met zacht water en drogen in de schaduw. Plastieken parasols: reinigen met een spons en wat afwasproduct. Laten drogen in de schaduw. Kussen: verwijder de hoes en was ze in de machine op 30 of 40 graden, naargelang de instructies. Hangmat: de stof van de hangmat kunt u in de machine wassen, maar was ze apart als het een felle kleur is. Als u tuinmeubelen koopt, is het belangrijk dat u goed op de hoogte bent van het onderhoud.

Aarzel niet om inlichtingen te vragen aan de verkoper. Het uitzicht en de stijl zijn van primordiaal belang, maar als u de meubelen niet onderhoudt, vormen ze op den duur een vuile vlek in uw tuin. Lara Ronayne Casimiro

Decoratie Decoratie