Interview Atelier 4/5

Geschreven door - 27 nov. 2012, 00:00 (Bijwerken: 08 jan. 2018, 13:53)
Interview Atelier 4/5
In hun atelier vlak bij Wiels verwelkomen de charmante Florent en Jean-François ons. Deze jonge architecten zijn de oprichters van Atelier 4/5. Als je op zoek bent naar een uniek interieur, als je een taboeret in vinyl wilt en als je geen nier wilt verkopen om je woning opnieuw in te richten, ben je hier op de juiste plaats!

Voor ons is vintage meubilair het meubilair uit de jaren 50 tot 80. Je herkent het aan verschillende zaken: materialen, kleuren en vormen. Dat is vintage volgens Florent en Jean-François. Denk even terug aan de keuken in het familieappartement aan de kust: kasten met oranje deuren, een afgeronde tafel in formica! Je hield er niet van, je kinderen vinden het belachelijk en uiteindelijk heb je die vervangen? Wel, vandaag de dag past ze perfect in het kastje ‘vintage’. Aujourd'hui, elle entrerait parfaitement dans la case vintage. Vintage is niet alleen cliché en verval, het staat ook voor discreet meubilair zoals Atelier 4/5 het aan de huidige smaak aanpast.

Als we vragen naar de oorsprong van hun passie voor vintage, zit het duo op dezelfde golflengte: We hebben samen architectuur gestudeerd en we hebben altijd gehouden van op zoek gaan naar leuke dingen. Toen we begonnen te werken, wilden we niet hele dagen achter het computerscherm zitten en bovendien wilden we aan onze eigen projecten werken. Sinds 2012 is deze filosofie realiteit. Bij het op zoek gaan van een naam, een merk, hebben de vrienden sinds jaar en dag niet lang getwijfeld: ‘Quatre Cinquième’, zoals het uurrooster op hun vorige werk.

Brussel, vintage stad

Retro is steeds meer aanwezig in Brussel. Zou Brussel de hoofdstad van de vintage geworden zijn? We zien dat het een trend aan het worden is. Maar zoals bij elke mode zal dit op een dag gedaan zijn. Men wilt niet meer dezelfde tafel zoals iedereen van bij de Zweedse meubelgigant. De mensen zijn op zoek naar meubilair met meer cachet, dat ze over het algemeen bij een brocante kopen. Het is een ideaal concept om je interieur te personaliseren. Intussen denkt de tandem dat vintage nog mooie tijden te wachten staan:Het is een esthetiek die een prijs heeft, maar die heel goed samengaat met de moderne architectuur en de moderne interieurs. De interieurs van vandaag laten te dergelijk meubilair tot zijn recht te laten komen. In tegenstelling tot de jaren 60, toen de ruimtes overbeladen waren.

Als je een knutselaar bent, zal je blij zijn te horen dat je in Brussel vaak heel wat materiaal gratis kunt krijgen! We vinden ons recuperatiemateriaal vaak op brocantes en gewoon op straat. Op tweedehandssites en werven en vooral bij timmerlui voor houtafval. De vzw Rotor heeft een overzicht gepubliceerd van de plaatsen waar je herbruikbaar materiaal kunt kopen binnen en straal van 100 km rond Brussel. Het is een uitstekend initiatief dat voor ons nuttig kan zijn.

Realisaties & projecten

Deze twee jonge ondernemers hebben al meubilair gerealiseerd voor de Stad Brussel en tafels voor het rummerk Havana Club.

Alles meubels van 4/5 zijn kleine wondertjes van originaliteit, maar we wilden graag weten wat hun lievelingsstuk is! We houden vooral van de ‘Six Doors’, een meubel met zes deuren, gemaakt met zittingen van taboeretten in formica. Ons publiek houdt het meest van de taboeretten in vinyl, de ‘33 Stools’, en de kast gemaakt van een oude paravent, ‘Shelves Vs Screen’.

Laten we in schoonheid afronden met de vintage dag van het atelier! ’s Morgens gaan we naar de brocante van het Vossenplein en dan gaan we dineren bij Kika. We gaan verder naar het centrum bij Lucien Cravate, Brocéliande en we ronden af met een zoektocht tussen de oude elpees. Gloria Rojas Galvez

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]