Journal d'une femme du Kosovo @ Bozar

Geschreven door BrusselsLife Team - 01 apr. 2011, 00:00 (Bijwerken: 13 dec. 2012, 07:59)
Journal d'une femme du Kosovo @ Bozar
Het toneelstuk Journal d'une Femme du Kosovo is een collectief project dat opgestart is door regisseur Zenel Laci en gegroeid uit de nood om de ervaringen van de Kosovaarse Albanezen vast te leggen, zodat deze aan de vergetelheid ontrokken worden. Het project wil essentiële kwesties aansnijden. Het ter sprake brengen van de wreedheden of de schendingen tegen de mensheid, die oorlogsmisdaden met zich meebrengen, kunnen ook een catharsis zijn.

De voorstelling roept met veel waardigheid de misdaden op die begaan zijn tegen vrouwen in deze periode van geweld en bloedvergieten. Maar het is vooral een getuigenis van liefde en vrijheid die overgebracht wordt door actrice Anila Dervishi, ondersteund door muziek van Afrim Jahja en verontrustende beelden door Nimetulla Parluka. Ze vermengen: geluid van een rockgitaar, toespraken, universele verklaringen, projectie van droomachtige beelden, een liefdeslied dat de zaal omhelst en de acteurs en toeschouwers verenigt. Het is een moedige en heilzame creatie die de gewelddadige acties ten opzichte van minderheden of de meest kwetsbare personen afwijst, te beginnen met vrouwen en kinderen.

Debat

Na de voorstelling volgt een debat met Sevdije Ahmeti (auteur van het dagboek, Kosovaarse militant voor de rechten van de mens), Jean-Yves Potel* (auteur en Frans universitair, specialist Centraal en West-Europa), Safet Kryemadhi (politicoloog) en het creatief team waaronder Zenel Laci (regisseur ) en Anila Dervishi (actrice).

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]