Koken met bloemen

Geschreven door Lorie Votuga - 22 okt. 2017, 00:00 (Bijwerken: 25 apr. 2020, 12:06)
Koken met bloemen
Honger maar geen inspiratie? Komt uw schoonmoeder dineren en wilt u haar de ogen uitsteken? Maak uw gerechten lekkerder en kleurrijker met eetbare bloemen! Een waar plezier voor het oog, maar ook voor uw smaakpapillen...

BrusselsLife opende de “Larousse planten & bloemen” om u iets nieuw op uw bord te laten toveren. Opgelet, het gaat niet enkel om het decoreren van uw borden met twee of drie rozenblaadjes om ze te verfraaien voor het oog... Neen, de bloemen die we selecteerden zijn eetbaar! Ze hebben smaak en geven aroma aan uw gerechten!

U proefde ze allicht reeds in enkele infusies: kamille, oranjebloesem... Maar er zijn nog andere manieren om van eetbare bloemen te genieten!

Bloemen in salades

Bloemen geven mooie kleuren en een onuitgegeven smaak aan uw salades. Probeer bijvoorbeeld de paarse bloemen van bieslook. Ze hebben een smaak die gelijkt op die van de blaadjes van de plant, maar ze geven een kleurrijk accent aan uw bereiding! De gepeperde smaak en de oranje kleur van de Oost-Indische kers maken uw salades pikant. U kunt uw borden ook verfraaien met begonia’s. Hun textuur is krokant en sappig. Met hun scherpe en citroenachtige smaak moet u geen citroen meer toevoegen aan uw salade… De bloemen van de daslook zijn een ideale vervanger voor look!

U kunt uw salades ook smaakvoller maken met andere bloemen zoals viooltjes, heel geparfumeerd, klaprozen, heel fris, madeliefjes en hun nootsmaak, paardenbloemen, boragebloemen, chrysanten, enz.

Bloemen om te bereiden

En wat vindt u van een velouté van sleutelbloemen, een puree van madeliefjes of beignets met de bloemen van blauwe regen? Bereid geven ze nog meer geheimen vrij...

Aarzel niet om uw soepen dat extraatje te geven met enkele blaadjes van de paardenbloem, sleutelbloemen, witte brandnetel, begonia’s… Blancheer chrysantenblaadjes en voeg ze toe aan een kastanje- of champignonroomsoep. Versier uw soepen met dahlia’s. De smaken van peterselie en dragon zijn verrukkelijk in soepen maar ook in sauzen.

Voor courgettebloemen zijn er heel veel toepassingen: in beignets, in een risotto, in een omelet, opgevuld, gegratineerd...

Bloemen in desserts

Een fruitsalade neemt de allures van een lenteboeket aan als u er viooltjes, lavendel of papavers aan toevoegt… De honing van de paardenbloem of confituur van rozenlaadjes op een boterham geven kleur aan uw ontbijt!

Om van uw desserts echte kunstwerkjes te maken, kunt u blaadjes kristalliseren. Neem een viooltje, een dahlia of een roos. Klop wat eiwit stijf en dompel er e blaadjes in onder (niet overdrijven). Leg de blaadjes op een bord of plateau met fijne suiker. Die zal aan de blaadjes plakken. Laat drogen in openlucht of in de oven (thermostaat 1).

Enkele tips

Ga na of de plant die u aan uw gerechten toevoegt wel degelijk eetbar is. Voor de beginnelingen: volg het recept tot in de puntjes en laat het improviseren over aan hen die de planten door en door kennen. Controleer of de geplukte bloem wel degelijk deze is die u nodig heeft. Bepaalde planten zijn NIET eetbaar...

Kweek ze in uw tuin of pluk ze tijdens een wandeling in de velden. Het belangrijkste is dat u enkel producten gebruikt waarvan u zeker bent van hun afkomst: zonder pesticiden en geplukt ver van bronnen van vervuiling (in de nabijheid van autowegen, op een balkon in de stad). Het ideale moment om een bloem te plukken is de vroege ochtend of het einde van de dag. Olivia Regout

Bent u op zoek naar tips en recepten op basis van bloemen? Lees "La cuisine des fleurs" van Alice Caron Lambert en Jacques Denarnaud.

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]