Mahler Chamber Orchestra @ Bozar

Geschreven door BrusselsLife Team - 20 sep. 2012, 00:00 (Bijwerken: 13 dec. 2012, 07:59)
Mahler Chamber Orchestra @ Bozar
Na Café Babel en demandezleprogramme.be is het nu aan BrusselsLife.be om aandacht te besteden aan een relais van de Music Marathon deze woensdagavond. Op het programma Leif Ove Andsnes aan de piano, vergezeld van het Mahler Orchestra.

Als voorbereiding enkele oefeningen en geen rust. Sinds zondagnamiddag ben ik in klassieke muziek modus. Nicolas Blanmont en zijn Classique du dimanche fleuren het huis op. Op kantoor sinds maandag niets anders dan Beethoven en Stravinsky. Ik sta scherp als nooit tevoren. Klaar om naar het Paleis voor Schone Kunsten te vertrekken! Even langs de vestiaire en ik ben klaar. Ik zoek tevergeefs het vertrekpunt van de etappe van de dag van de Music Marathon en beëindig mijn zoektocht in de zetel die me is toegewezen. Een schot om de start aan te kondigen en een herhaalde scherpe beltoon in de gangen van de zaal Henry Le Boeuf om de muziekliefhebbers uit te nodigen om plaats te nemen. Als opwarming nemen de strijkinstrumenten van het Mahler Chamber Orchestra ons mee naar Rusland op de tonen van Igor Stravinsky. En daarna volgt Beethoven. Van de lente van 2012 tot de herfst van 2014 zal Beethoven de obsessie zijn van Leif Ove Andsnes en van het Mahler Orchestra. Oordeel zelf: in de lente van 2012, 2013 en 2014 nemen ze telkens twee concerto's op die ze voorstellen tijdens hun tournee de volgende herfst. Tijdens het cultureel seizoen 2014/2015 zal de cirkel rond zijn en staat er weer een tournee op het programma! We hopen dat dit gepaard gaat met een halte in de Ravensteinstraat!
Achter zijn piano leidt Leif Ove Andsnes het Mahler Chamber Orchestra met autoriteit. De piano staat in het centrum van het orkest. Dat biedt de toeschouwer een nieuwe kijk. Vaarwel aan het traditionele zijaanzicht, de Viking muzikant jongleert perfect tussen zijn twee rollen: dirigent en solist. Na even bij te tanken aan de bar, schuiven we aan voor het tweede deel van de avond. Die volgt dezelfde volgorde: een stuk van Stravinsky gevolgd door een stuk van Beethoven. Dit keer is het een octet voor blaasinstrumenten, tegelijk ludiek en technisch, dat het bal opent. Leif Ove Andsnes staat recht voor zijn piano en waakt over het tempo vooraleer te gaan zitten en zelf het ritme aan te geven. Dit tweede concerto voor piano en orkest van Beethoven is nauwelijks afgelopen en in de zaal en op het balkon verandert het eerste bescheiden applaus in een staande ovatie. Het perfecte excuus voor een ereronde; een laatste sonate vooraleer te gaan slapen! Na het concert is er een Meet & Greet met de virtuoos van de avond. Na enkele beleefdheden is het een aangedane Leif Ove Andsnes die het heeft over het project Feel the Music. En zoals geldt voor elke rockster die zichzelf respecteert, volgt er een signeersessie in de Bozar Shop. Iets zegt dat sommigen een geschenk onder de kerstboom zullen vinden... De Music Marathon duurt nog tot zaterdag in de Bozar. Zondag: stretching en verplichte douche voor iedereen! Voor Leif Ove Andsnes en het Mahler Chamber Orchestra duurt de marathon, die de vorm heeft aangenomen van een lange reis, tot in 2014. Goede reis aan The Beethoven Journey! Frédéric Solvel - Vertaling Karen Everaet

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels, 02/538.51.49. Template.vat 0472.281.221

Copyright 2022 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]