TOP
-->

JA MAAR Misvattingen over fietsen in Brussel

Frédéric Solvel. Fietsen

01 Jun 2021, 00:06 Last Updated: 01 Jun 2021, 09:06

Als u nog overtuigd moet worden dat fietsen in Brussel best mogelijk is, lees dan aandachtig wat volgt. U zult snel begrijpen dat de fiets welkom is in Brussel.

Misvattingen over fietsen in Brussel
Misvattingen over fietsen in Brussel

Fietsen is ouderwets

Ouderwets, fietsen? Open uw ogen. In elke stad ter wereld wordt het fietsen aangemoedigd om verschillende redenen: het bestrijden van files, lawaai, de opwarming van de aarde, hart- en vaatziekten, enz.

De fiets is te vermoeiend

Het is niet omdat we buiten adem zijn dat we moe zijn. Het bewijs: artsen raden ouderen aan te fietsen. Nogmaals, in de stad fietsen is niet vergelijkbaar met een Tour de France tegen de klok.

De fiets in de stad is suïcidaal

Wat gevaarlijk is, zijn de gemotoriseerde tweewielers. Wie fietst, gaat niet snel en heeft dus meer tijd om te reageren in geval van risico op ongevallen. Het is statistisch bewezen: er zijn acht keer meer ongevallen met een gemotoriseerde tweewieler dan met de fiets. Bovendien kunt u met de fiets gemakkelijker uw route kiezen.

Fietsers zijn gevaarlijk in het verkeer

Echt waar? Nochtans hebben zijn ze niet beschermd zoals in een auto. Daarom zijn ze gedwongen om veel voorzichtiger te zijn. Anderzijds zijn ze meer mobiel, dat is waar.

Er zijn onvoldoende voorzieningen

Als u het nader bekijkt, ziet u dat er vooruitgang is gemaakt: het beperkte eenrichtingsverkeer, de fietsroutes, fietsenstallingen, enzovoort. Maar er zijn nog veel zwarte vlekken, en de instanties moeten zich ervan bewust zijn dat de voorzieningen voor fietsers veel goedkoperzijn dan die voor auto's!

Als ik mijn fiets parkeer, wordt hij gestolen

Volstaat het niet nalatig te zijn? Vaak worden fietsen gestolen door nalatigheid. Beveilig uw fiets met een beugelslot, op een plaats die veel bezocht wordt en op een vaste steun.

In België regent het altijd

Het regent echt niet zo vaak. Ook dat is statistisch bewezen. En er bestaat uitstekende bescherming die u volledig bedekt. Het ziet er niet steeds even elegant uit, maar u moet het niet aanhouden na het fietsen...

Fietsen