TOP

BACK TO THE FUTURE Onstuimige jeugd: opgroeien in Europa van 1945 tot nu

Rédaction BrusselsLife.be. Uitgaan & Vrije tijd

14 Jun 2019, 14:06 Last Updated: 04 Nov 2019, 10:11

In zijn tweede tijdelijke tentoonstelling laat het Huis van de Europese geschiedenis je kennis maken met ‘Onstuimige jeugd’. Tot eind februari 2020 !

Onstuimige jeugd: opgroeien in Europa van 1945 tot nu
Onstuimige jeugd: opgroeien in Europa van 1945 tot nu

De tentoonstelling gaat op zoek naar cruciale jeugdervaringen: onderwijs en werk, je identiteit ontwikkelen, politiek actief worden, de liefde vinden. Hierbij worden vier generaties jongeren in beeld gebracht die volwassen zijn geworden op keerpunten in de Europese geschiedenis: de jaren veertig, zestig, tachtig en 2000.

De hands-on tentoonstelling toont je dat de geschiedenis van jongeren in Europa sinds de jaren veertig een verhaal is van internationale verbinding, strijd voor sociale verandering en grotere individuele vrijheid - evenals het streven naar materiële verbetering en vrije culturele expressie. ‘Onstuimige jeugd’ onderzoekt hoe jongeren de afgelopen zeventig jaar geëvolueerd zijn van een generatie die de geschiedenis ondergaat naar een groep die geschiedenis schrijft.

Het verhaal komt tot leven via een interactieve collectie met items uit de muziekwereld, de mode, de fotografie, en met films. Je duikt de jaren zestig in met coole kleren die je ter plekke kunt aantrekken. Je kunt uithangen in een tienerkamer uit de jaren tachtig. Of creatief aan de slag gaan en je eigen spandoek maken voor het nieuwe millennium!

Voor gezinnen en jongeren organiseert het museum elke zondag van juni en juli 2019 een gratis doe-evenement. Jonge bezoekers kunnen een gigantisch betogingsspandoek ontwerpen over een thema dat ze zelf kiezen, geïnspireerd door objecten, dromen, herinneringen of versies van henzelf in de toekomst. Met het spandoek in de hand kunnen ze daarna een protestsong of een gebalde slogan schrijven om hun stem te laten horen en luidkeels de museumruimte in te gaan!

Vanaf september 2019 zijn er voor leraars #Protest-workshops, waarbij studenten alles te weten komen over de hete hangijzers die ‘onstuimige jongeren’ in Europa tijdens de voorbije zeventig jaar beroerden. Bij hun bezoek aan de tentoonstelling ontdekken ze waarom jongeren de straat opgingen en op welke manier kleren en zelfs kapsels een verzetsdaad werden.

Het Huis van de Europese geschiedenis, gelegen in het Leopoldpark in het hart van de Europese wijk, werd in mei 2017 geopend. Het museum is uniek omdat de geschiedenis van het continent vanuit een transnationaal, Europees perspectief wordt bekeken. Het museum is elke dag open, de toegang is gratis en de permanente tentoonstelling is beschikbaar in de 24 talen van de EU. Meer information op hun website : www.historia-europa.ep.eu


Foto-en tekstcredits : Europese parlement.

Culturele Plaatsen Musées & Expositions Tentoonstellingen Musea & Kunstcentra Musea - adressen Kindermuseum