Ontdek Brussels SightJogging

Geschreven door Frédéric Solvel - 18 apr. 2012, 00:00 (Bijwerken: 10 mrt. 2022, 11:07)
Ontdek Brussels SightJogging
Brussels Sight Jogging is een unieke gelegenheid om Brussels te ontdekken met de loopschoenen aan. Het principe? Uw begeleider neemt u al lopend mee om de stad te ontdekken.

Enkele weken eerder :: Na het middageten volgt het verteren... Er heerst rust op bureau... Een binnenkomende mail haalt ons uit onze toestand van loomheid. Ik grijp onmiddellijk mijn muis en na een aantal keer klikken ontdek ik de uitnodiging van Lawrence en Gérald. Het is beslist! We gaan de Brussels Sight Jogging testen. De afspraak ligt vast: vrijdag om 17u aan het BIP.

Woensdag, einde van de dag :: Wanhopige mail naar mijn collega's met het voorstel me te vergezellen voor deze leerrijke jogging vrijdagavond.

Vrijdagochtend :: Nog steeds geen antwoord op mijn mail... Ik stel me al voor dat ik vanavond alleen zal zijn. Uiteraard hebben de afwezigen ongelijk.

Vrijdag, 16.30u :: De redactieruimte van BrusselsLife.be neemt de allures van een kleedruimte aan. Ik trek een T-shirt en een short aan en ik bind de veters van mijn sportschoenen.

Vrijdag, 17.00 :: Stipt op tijd wachten Lawrence en Gérald me op aan de trappen van het BIP. De gebruikelijke voorstelling. We vertrekken. Een eindje stappen om ons op te warmen. Lawrence maakt zich ongerust over mijn fysieke conditie en geeft me enkele tips. De theorie is eenvoudig: we gaan de stad al lopend ontdekken.

17.05u :: De praktijk is niet veel ingewikkelder. Het volstaat niet te struikelen over het Brusselse wegdek, de signalisatie te respecteren en beleefd tussen de voetgangers door te glippen. We nemen de Regentschapsstraat richting Zavel. Discreet houden mijn gidsen mijn looppassen in het oog. Ik moet me niet extra inspannen om indruk te maken, ze merken het onmiddellijk op.

17.10u :: We komen aan bij de kerk van de Zavel. Lawrence en Gérald vertrouwen me toe dat ze vaak tijdens de eerste hectometers de fysieke conditie van de jogger evalueren. Blijkbaar laat mijn conditie niet veel te wensen over. De ernstige dingen kunnen beginnen. Zo leer ik bijvoorbeeld dat de Kleine Zavel de wereldlijke tegenhanger is van de nabije kerk. De fontein is het equivalent voor het midden van de kerk, de denkers in het groen zijn de echo van de heiligen in hun nissen. Gérald voegt toe dat men op Google Earth zelfs kan zien dat de hagen zodanig zijn geplant en gesnoeid dat ze de Brusselse iris voorstellen. Om me niet te dom voor te doen, voeg ik toe: "Ah, ja, net zoals op Google Earth de vrijmetselaarsarchitectuur van het Koninklijk Park te zien is". Om deze misplaatste opmerking te vergeten, suizen we de Grote Zavel af tussen de toeristen met hun chocolade en antiquiteiten.

17.20u :: Na deze gekke afdaling verwijdert een uitstapje in de Marollen ons wat van de massa, maar even later komen we haar weer tegen bij Manneken-Pis. In afwachting dwalen we af naar de linguïstische kenmerken van deze plaatsen. Waarom heet place du Jeu de Balle Vossenplein in het Nederlands? Opnieuw brengt Lawrence me veel bij.

17.30u :: Manneken Pis :: Geflankeerd door mijn twee gidsen, naderen we het bekende standbeeld. De massa dringt voor het hek. De gelegenheid om onze mening over de legende van Manneken Pis uit te wisselen.

17.40u :: Grote Markt. Na het doorkruisen van de homowijk komen we terecht op de Grote Markt. Eens te meer zijn de toeristen op de afspraak. Maar wie is die gast vergezeld van twee types die op dezelfde manier gekleed zijn? Ik sluit mijn ogen en stel me voor dat ik Sarkozy ben tijdens zijn jogging in het Koninklijk Park. Neemt de zuurstof al af in mijn hersenen?

17.50u :: De massa wordt groter. Tijdens de oversteek van de Sint-Hubertusgalarijen blijven we de vragende blikken uitlokken. Het bezoek gaat verder richting kathedraal en de jonge valken. Wie bezoek zegt, zegt commentaren. En wie een bezoek al lopend zegt, zegt opmerkingen al lopend. Ik veeg het zweet weg, mijn twee begeleiders lijken niet buiten adem te zijn!

17.55u :: We nemen de trappen van het administratieve centrum naar het Belgisch Stripcentrum.

18.05u :: Niets houdt ons nog tegen. Oude bedding van de Zenne, Martelaarsplein, Nieuwstraat, Passage du Nord, Sint-Katelijneplein, Sint-Gorikshallen, Beurs... Gérald stelt met water en een chocoladereep voor om recht te blijven.

18.20u :: Tweede doorgang op de mooiste Grote Markt ter wereld. De geur van wafels is nog sterker dan bij onze eerste passage. Ik kan me moeilijk inhouden... Om opnieuw de adem te vinden, wend ik een fotopauze voor...

18.28u :: Voor de tweede keer laten mijn zolen verstek gaan op de trappen.

18.30u :: De ervaring van de Sight Jogging nadert haar einde. We zijn weer aangekomen bij het BIP na een tocht van ongeveer acht kilometer. Ik herinner me meer dan de helft van de informatie die Lawrence en Gérald me hebben gegeven. Niet slecht. En bovenal, het is meer dan bij een traditionele gids. Weddenschap geslaagd! High five met mijn partners van de dag. Frédéric Solvel

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]