TOP
Advertisement

Opmerkelijke begraafplaatsen

Frédéric Solvel. Patrimoine

30 Oct 2020, 00:10 Last Updated: 30 Oct 2020, 15:10

De nécropole en nécropole / De pierre tombale en monument" Georges Brassens is al meer dan 25 jaar geleden overleden en zijn graf, in Sète, is steeds mooi versierd met bloemen. Zoals alle graven van onze voorouders.

Opmerkelijke begraafplaatsen
Opmerkelijke begraafplaatsen

Als we onze overledenen herdenken, zijn er veel bezoekers op de Brusselse begraafplaatsen, met chrysanten, een schopje en een fles water in de hand. Maar vaak blijven we niet rondkijken. Nochtans verdienen bepaalde begraafplaatsen het, al waas het maar omwille van de sfeer van contemplatie die er heerst. Dit geldt bijvoorbeeld voor het kerkhof van Sint-Lambrechts-Woluwe, niet ver van de Tomberg. Bekende begraafplaats, plaats met opmerkelijke monumenten, volgelgezang, zitbanken rond bloemperkjes, een soort van klein publiek park,…

Laken

Van een totaal andere orde is het kerkhof van Laken, het enige Brusselse kerkhof dat rond de parochiekerk ligt (de andere zijn verdrongen naar een plaats buiten de stad door een gebrek aan plaats en door het verwerpen van de doden). Men noemt dit kerkhof graag het kleine Père-Lachaise. Veel romantisme, monumenten voor notabelen, graven van beroemdheden (Fernand Khnopff, Michel de Ghelderode, Joseph Poelaert...), niet te verwonderen dat het kerkhof geregeld bezocht wordt door toeristen en Brusselaars. Er staat ook een origineel exemplaar van de Denker van Auguste Rodin.

Elsene

Het kerkhof van Elsene gelijk min of meer op dat van Laken en is dus ook een bezoek waard. Ook daar hebben enkele beroemdheden een concessie aangevraagd, zoals Victor Horta, Ernest Solvay en Frédéric Neuhaus. In 1891 heeft de vroegere Frans minister van Oorlog, Georges Boulanger, er zelfmoord gepleegd op het graf van zijn maitresse.

Dieweg

En we mogen het prachtige kerkhof van de Dieweg niet vergeten. Daar wordt enkel nog uitzonderlijk iemand begraven. Het kerkhof is verlaten in 1958, de beelden zijn overwoekerd door beplanting. Dat maakt dat er een bijzondere romantische sfeer hangt . Matthieu Lethé

Blog Musea Avond