Plassende standbeelden…

Geschreven door Frédéric Solvel - 23 mrt. 2016, 00:00 (Bijwerken: 10 mrt. 2022, 16:34)
Plassende standbeelden…
Brussel lijkt een passie te hebben ontwikkeld voor standbeelden die een natuurlijke behoefte doen. Van het bekende Manneken tot het discrete Jeanneke tot de hond Zinneke.

Manneken en Jeanneke

Manneken Pis (1619) stellen we niet meer voor. Het is het standbeeldje van 61 centimeter dat alle toeristen hun hoofd omdraaien in onze hoofdstad. De mannen zijn jaloers omdat hij zonder vergunning mag plassen voor de ogen van iedereen terwijl hun partner in vervoering is van zijn garderobe die zelfs de Koningin-Moeder doet verbleken. Weinigen stellen zich vragen over zijn afkomst

Na verschillende eeuwen van eenzaamheid kreeg dit Manneken een vrouwelijke tegenhanger: Jeanneke-Pis. Ze staat aan de andere kant van de Grote Markt en ook zij laat zich schaamteloos gaan.

Zinneke

Tot slot, Zinneke Pis, de laatste van het trio, heft ongegeneerd de poot op tegen een paaltje in de buurt van de Sint-Gorikshallen! Hij is in 1998 geplaatst op de hoek van de Kartuizerstraat en de Oude Graanmarkt. Deze plassende hond vervolledigt het familieschilderij!

Dit is de gelegenheid om even stil te staan bij de uitdrukking zinneke. Etymologisch gezien kan je gemakkelijk de link leggen met zenne-ke. De Zenne bevloeide Brussel. De hond plast daar waar vroeger de kleine Zenne vloeide en op de oevers waarop Brussel gesticht is. Dezelfde waterloop waar de bastaardhonden soms ingegooid werden.

Vandaag de dag verwijst zinneke naar het kosmopolitische en multiculturele karakter die zorgen voor de bijzonderheid en fierheid van Brussel! En toch… Enkel Manneken-Pis geniet van een uitgebreide garderobe. Jeanneke is veroordeeld tot naakt leven en het Zinneke moet tevreden zijn met een geschoren vacht.

 

Crédit photo : Flickr - CC-BY-NC-SA by Arcadius

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]