Top 10 van de Brusselse kerken

Geschreven door Marie-Emmanuelle André-Dumont (St.) - (Bijwerken: 08 sep. 2022, 07:56)
Top 10 van de Brusselse kerken
Pasen staat voor de deur, en behalve de eieren en chocolade bevindt de essentie van het feest zich toch in de kerk. Gotisch, neogotisch, art-déco,… de kerken in Brussel vind je in alle vormen en stijlen.

Avec le temps qui passe, on ne les remarque plus... Et pourtant, sans jouer la comparaison avec Rome, Bruxelles vaut le détour en termes d'églises. Po...

Waar je elke dag voorbij passeert, merk je op den duur niet meer. Dat geldt onder andere voor kerken in Brussel. De twee Brabanten tellen samen met Brussel 678 kerkgebouwen, een overvloed aan kerken dus. En als de heilige gebouwen allemaal op elkaar lijken, is het soms interessant om zich in het gebouw of de geschiedenis ervan te verdiepen. Wij hebben dat alleszins gedaan, en hier is ons top-10 van de mooiste kerken van de hoofdstad.

10) De Basiliek van Koekelberg.

Leopold II was gek van Montmartre en wou het monument in Brussel kopiëren. In 1905 legde hij de eerste steen, maar door de wereldoorlogen bleven de werken jarenlang stil. Het was kardinaal Mercier dat besloot de werken verder te zetten. De Gentse architect Albert Van Huffel veranderde de plannen van een neogotisch concept naar een kerk in een art-decostijl. De Basiliek van Koekelberg is de de 5de grootste kerk ter wereld met slechts 12m minder dan de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan.

Basílica de Koekelberg

9) Sint Michiel- en Goedelekathedraal

Wie door de kathedraal wandelt, treedt in de voetsporen van de zovele grote namen van het koningshuis, de politiek of de kunst. Elk groot evenement wordt hier gevierd. De kerk werd in 1226 op de Sint-Michielskerk, één van de oudste kerken van Brussel, gebouwd. Jan Van Ruysbroeck zou de torens van de gotische kathedraal hebben ontworpen. De glasramen en biechtstoelen die beide uit de 16 de eeuw dateren en de kansel uit de 17de eeuw zijn van heel grote waarde.

Brussel Bruxelles Brussels

 

8) Church of Ressurection

De Church of Ressurection - Spirito dateert van de 19e eeuw, maar is al 40 jaar niet meer in dienst. De Kerk is nu Spirito Martini geworden, een combinatie van een luxueuse nachtclub, Martini Bar en Italiaans restaurant. De kerk werd vanbinnen helemaal verbouwd met het religieuze verleden van het gebouw in het achterhoofd. Het is in één van de salons dat Stromae de clip van House’llelujah heeft opgenomen.

7) Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk

De kerk was vroeger het startpunt van de Ommegang en de traditie is nu nog steeds in ere gehouden. De De Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk is gelegen in de historische buurt van de Zavel en werd in 1304 gebouwd. Hoge glasramen typeren de luxueuze kerk. De prinselijke familie van Turn und Taxis financeerde de kerk, in één van de kapellen bevindt zich de grafzerk van de familie.

Eglise Notre-Dame du Sablon.

6) Sint-Job

De orthodoxe kerk is een exacte replica van de russische Transfiguratiekerk. Het werd gebouwd ter ere van tsar Nicholas II, zijn familie en alle slachtoffers van de revolutie, de binnenmuren van de kerk staan er namen mensen die toen gestorven zijn, onder andere dat van de 122 bisschoppen. In de kerk, dat van 1938 dateert, zijn er relikwies van grote waarden te zien, onder andere de schoudervullingen en mantel van Nicholas II, de bijbel van groothertog en ringen en iconen van de keizerlijke familie. Een andere relikwie zou een stuk hout afkomstig van het kruis van Jezus zijn.

 

5) Heilige Suzannakerk

Het verhaal achter de kerk is waarschijnlijk nog mooier dan het gebouw zelf. Wanneer mevrouw Maes haar echgenoot en dochter Suzanne op korte tijd verliest, schenkt ze een terrein en geld om een kerk te bouwen die de naam van haar dochter zou dragen. De kerk is een schat van de Art Deco en verrast door haar stijl. De glasramen en het doopvont zijn unieke stukken.

4) Onze-Lieve-Vrouw van Laeken

Het is Joseph Poelaert dat de opdracht kreeg de neogotische kerk te bouwen als aandenken aan Louise-Marie, de eerste koningin van België. Beneden in de kerk bevindt zich de Koninklijke Crypte. Alle koningen, koninginnen en sommige familieleden van de Belgische Koninklijke familie zijn hier begraven. Rond de kerk ligt het kerkhof van Laken, waar de voormalige kerk was. Heilige Guido van Anderlecht was daar koster.

Notre-Dame de Laeken

 

3) Sint-Niclaaskerk

De Sint Niklaaskerk is de oudste nog bestaande kerk in Brussel. In 1174 wordt de kerk al vermeld in archieven. Tot 1376 was er een grote klokkentoren die dienst deed als belfort, maar het stortte in. De kerk dat zich tussen de beurs en de grote markt bevindt, is scheef gebouwd, dit komt waarschijnlijk door een beekje dat zich dicht bij de kerk bevond. Het koor is het oudste stuk van de kerk, maar het bevat nog andere meesterwerken zoals schilderijen van Jean van Orley en van een leerling van Rubens.

Brüssel, Petit Rue au Beurre/Korte Boterstraat, Église Saint-Nicolas au Marché/Sint-Niklaaskerk und Maison de Goude Huyve

2) Kapel van Stalle

De kapel Onze Lieve Vrouw der Nood, ook wel Stallekapel genoemd, dateert uit de 15de eeuw. Het gotisch monument werd geklasseerd en is een juweeltje van eenvoud en pracht.

1) O.L.V. Lourdesgrot in Jette

Het is niet echt een kerk, maar toch een heel mooie plaats voor vieringen. Wie naar Lourdes wil om bij de grot te bidden, kan dat eigenlijk ook in Jette doen. In 1913 besluit Cardinal Mercier een replica van de grot van Lourdes in Jette te bouwen. Koning Albert I was zeer gehecht aan het gebedsplaats en schonk het altaar. In de maanden mei en augustus is er veel activiteit door de feesten ter ere van Maria.

 

grotto3

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]