Trappistenbier: een traditioneel brouwsel

Geschreven door Frédéric Solvel - 18 okt. 2019, 00:00 (Bijwerken: 01 jul. 2020, 15:10)
Trappistenbier: een traditioneel brouwsel
België wordt vaak voorgesteld als het land van de chocolade en het stripverhaal.

Maar we zouden hierbij de geneugten van de nationale drank vergeten: bier. Zij bestaat in diverse kleuren: bruin, blond, amber, enz. en haar gistingen beantwoorden aan onwaarschijnlijke opsommingen: dubbel, tripel, enz.

 

Maar het meest prestigieuze Belgische bier blijft zonder twijfel de trappist, brouwsel van hoge gisting, gebrouwen door de pater trappisten in België. Dit bier profiteert van een wettelijke bescherming sinds het begin van de jaren '60, om ervoor te zorgen dat ze wordt beschermd tegen pogingen tot namaak. De trappistenbieren zijn abdij-bieren, volgens de geschiedenis. Nochtans zijn niet alle abdij-bieren, trappistenbieren. Om het etiket van trappistenbier te mogen dragen, moet de drank het resultaat zijn van het zware labeur van paters afkomstig uit de congregatie "La Trappe", oorspronkelijk gesitueerd in Normandië (Frankrijk).

Drink met je verstand...

Tijdens de Franse Revolutie, heeft de geestelijke orde, geleid door de leer van Sint-Bénédictus, zich verschanst in België, en had in haar bagage de eeuwenoude bekwaamheid van het bier brouwen. Van deze historische implantatie blijven er vandaag maar zes abdijen over: Chimay (Notre-Dame de Scourmont), Orval (Notre-Dame d'Orval), Rochefort (Notre-Dame de Saint-Rémy), Westmalle (Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart) , Westvleteren (abbaye de Saint-Sixte) en Achel. Het bier, gebrouwen onder toezicht van de trappisten-monniken, binnen de muren van deze Cisterciënzer-abdijen, krijgt ook een sociale dimensie toegewezen: een deel van de inkomsten vrijgemaakt door de brouwerij-activiteit moet, inderdaad, worden gebruikt voor caritatieve doeleinden. Dit alles verklaart zonder twijfel waarom het trappistenbier met verstand wordt gesmaakt...

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]