Waar je hond uitlaten in Brussel?

Geschreven door Olivia Regout - 14 jun. 2021, 00:00 (Bijwerken: 01 jul. 2021, 12:15)
Waar je hond uitlaten in Brussel?
Na enkele uren binnen de vier muren van je appartement, trappelt Milou van ongeduld om de buitenlucht op te snuiven. Genoeg rondjes gedraaid voor vandaag.

De wetgeving in Brussel voor het uitlaten van je viervoeter is dezelfde als voor alle groene ruimtes in de Regio. Honden zijn er enkel aan de leiband toegelaten. Hun aanwezigheid in speeltuinen oor kinderen is strikt verboden.

Maar wees niet ontgoocheld. Milou kan van de vrijheid proeven in bepaalde zones die voor hem zijn voorbehouden. Neem de leiband en zakjes mee, het is tijd voor de hondenwandeling!

Vrije zones

In bepaalde groene ruimtes zijn er afgebakende vrije zones waar Milou kan ravotten. Uiteraard op voorwaarde dat je hem goed beheerst.

In de gemeente Jette zijn er heel wat dergelijke vrije zones. Aan de oostrand van het Bos van Dieleghem, zijn twee grote erkende weides ingericht waar honden zonder leiband welkom zijn. Ze kunnen ook terecht in een andere zone van 300 meter lang in het Jeugdpark en ook het Liebrechtpark nodigt hondjes uit om zich te vermaken.

In Schaarbeek kan Milou vrij rondlopen in de Duployersquare, op het Vaderlandsplein en in het Albertpark (kant Guffen).

In het Woluwepark kunnen Scooby Doo, Mirza en alle andere honden vrij rondlopen in twee dalen. Groene borden bakenen de zones af die toegankelijk zijn zonder leiband.

In het Dudenpark renden honden tot voor kort vrij rond. Nu zijn hiervoor drie afgebakende zones voorzien.

Verder zijn er nog vrije zones in het Reigerbospark, het Senypark, het Elisabethpark, de modelwijk, het Verregatpark, het Jubelpark en het Marie Josépark vlak bij de ingang van de Joseph Baecklaan.

Tijdsblokken zonder leiband

Goed nieuws! In bepaalde parken wordt geëxperimenteerd met een nieuw systeem van tijdblokken tijdens dewelke Milou zijn leiband kan vergeten. In het Wolvendaelpark hebben honden 's morgensvroeg en 's avonds het recht om op het gras te spelen.

Er zijn twee uurregelingen vastgelegd, een voor de zomer en een voor de winter. Van april tot en met september is toegang zonder leiband toegestaan tot 10.00u 's morgens en 's avonds van 18.00u tot 22.00u. Vanaf oktober en voor de rest van het jaar, is dat van 7.30u tot 10.00u en van 16.00u tot 20.00u.

Ook in het Park van Laken wordt een systeem met tijdsblokken uitgeprobeerd.

Dubbele aandacht in het Zoniënwoud

In Regio Brussel eist het Zoniënwoud een minimum aan discipline van baasjes en hun hond. Om de fauna en de flora te vrijwaren, is het loslaten van je hond in bepaalde zones toegestaan, op voorwaarde dat je hem perfect onder controle hebt: een deel van het Ter Kamerenbos, het Rood Klooster, Groenendaal, het park van Tervuren… De bosreservaten en de zones Natura 2000 zijn verboden voor honden. Bovendien mag niemand zijn hond loslaten zonder in het bezit te zijn van een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid.

Waar je ook wandelt, hou je ogen open en wees aandachtig voor de borden die je al dan niet de toelating geven om je hond vrij te laten rondlopen!

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2022 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]