Welke saus kies je met je friet?

Geschreven door Victor Lepoutre - 20 mei 2021, 00:00 (Bijwerken: 11 mrt. 2022, 11:14)
Welke saus kies je met je friet?
De Belgische frituren bieden een ruime keuze aan sauzen, hier is een lijst met de meest bekende recepten in Brussel. Aarzel niet om ze te proeven!

Naast de smaak van friet, is het ook de keuze van sauzen die de reputatie van het Brusselse frietje is. Er zijn bijna 20 verschillende recepten, waaronder het soms moeilijk is om een ​​keuze te maken, wanneer iemand in de wachtrij staat. Hier zijn de composities van de meest beroemde sauzen in Brussel.


'Klassieke' sauzen
Mayonaise: de beroemdste saus. Met eidooier, olie, azijn en soms een druppeltje citroensap.


Ketchup: Ook hier een populaire kruiderij, meestal gemaakt van tomatensaus, azijn en suiker.


Cocktail: als je een beetje lui bent, kun je mayonaise en ketchup gewoon mengen voor een eenvoudige cocktailsaus. Zo niet, voeg dan tomatenpuree, Worcestershire-saus, een eetlepel Whisky of Cognac, zout, peper en Tabasco toe.


Tartaar: een mayonaise waaraan je een vleugje chili, gehakt bieslook, peterselie, kervel, dragon, kappertjes en augurken toevoegt.


Andalusisch: hier is een typische Belgische saus, gebaseerd op mayonaise, tomaten, verschillende kruiden, knoflook, sjalotten, paprika's en paprika's.


Amerikaans: een saus die "amercain" zou hebben dan zijn naam omdat hij in Frankrijk werd uitgevonden. Het is gemaakt met uien, tomaten, witte wijn, een beetje cognac, zout, cayennepeper en boter.


Barbecue: Mis je de smaak van ribben tijdens de wintermaanden? Meng Ketchup, wat kruiden, Dijon-mosterd, een eetlepel wijnazijn, citroensap, wat honing, en je bent klaar.


'Exotische' sauzen
Samurai: En niet deze saus komt niet uit Japan, het is typisch Belgisch! Het is een mix van mayonaise, ketchup en harissa.


Pickles: een andere specialiteit van het vlakke land. Er zijn bloemkool (en ja), kleine augurken en uien, honing, witte azijn, specerijen, bloem, mosterd, gember, kurkuma en suiker. Het is veruit de meest complete sinds het begin van de lijst!


Hawaii: Het kleine zusje van Pickles-saus: gemengd met mayonaise en kruiden.


Brazilië: En we eindigen met deze saus gemaakt van tomaten, ananas en een subtiele mix van kruiden. Zoet en fruitig, het past perfect bij kip en friet. Ze brengt een exotisch tintje aan alle gerechten!


De sauzen 100% brusseleir
In de afgelopen jaren vinden we nieuwe sauzen nog meer dan de hierboven genoemde.

Verschillende lokale chefs en ondernemers hebben besloten Belgische sauzen de reputatie te geven die ze verdienen. Immers, zoals Brussel Ketjep het stelt: "Wij zijn de enigen die meer dan honderd verschillende soorten sauzen aanbieden, we zijn goed in het maken ervan en we zijn het beste op dit gebied gewend. onze ogen dat we zelfs een 60-jarig koninklijk besluit hebben dat bepaalt wat het moet bevatten ".

Deze jonge 'ket' heeft het goede idee gehad om Ketchup 100% Brussel te creëren, waarin we 50% verse tomaten vinden. Maar hij produceert ook ...

De Dallas-saus: cultusreferentie van de film Dikkenek, velen zijn op zoek naar deze saus. Maar het is pas 10 jaar na de release van de film dat het eindelijk in de schappen verschijnt.

Resultaat: een saus gemaakt van ketchup, mayonaise en verse uien met chilipoeder, tomatenpuree, paprika, rozemarijn, mosterd en eieren. We waarschuwen u dat een beetje scheurt!


De Kermesse-saus: het is de laatste die is geboren in deze lijst met Brusselse sauzen. Ter gelegenheid van de Foire du Midi, bedacht de chef-kok Pierre Wynants, chef van "Comme chez Soi", een saus die mayonaise, augurken saus, kruiden en kurkuma vermengt. Een mengsel dat volgens hem een ​​minder zure smaak geeft, en zachter. Het wordt vanaf 14 mei 2018 op de markt gebracht bij Delhaize.

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2022 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]