TOP
Le Falstaff

Le Falstaff

Proef de unieke ambiance van de "malle jaren"

Website contact  Send message

Gezeteld met dezelfde honderdjarige trots op een van de slagaders van de Beurs maakt het deel uit van de absolute top van de in de hoofdstad bewaard gebleven Art Nouveau!
 

Een door Victor Horta opgeleide ambachtsman
 

Dit waarlijke instituut is precies geboren in 1883 op initiatief van Baron Allard die in het middendeel van de huidige Henri Mausstraat, precies tegenover de zijkant van het tien jaar eerder gebouwde Beurspaleis, een tweetal huizen liet bouwen. De Art Nouveau zou er geïntroduceerd worden dankzij een schrijnwerker die voor Victor Horta had gewerkt, de beroemde architect die tot de belangrijkste oprichters van deze buitengewone stroming behoort.
 

Een personage van Shakespeare
 

Zo opent in 1903 een "Weinstube" in Weense stijl die in 1909 omgedoopt wordt tot Falstaff naar het personage dat William Shakespeare bedacht in zijn stuk "Henry IV" en waarvan de beeltenis het dakraam en het glas-in-lood van de begane grond siert. Een begane grond die al snel veel te klein werd voor de groeiende stroom bezoekers die zonder twijfel gefascineerd waren door de persoonlijkheid van de "geestelijke vader" van het etablissement, een losbandig, brutaal en opschepperig persoon die vooral… van goede wijn hield!
 

Zei u "ambiance" ?
 

De Falstaff heeft, mooi "geüpgraded" door opeenvolgende leningen bij de Art Déco en het Eclecticisme, door de decennia heen al zijn pracht weten te behouden en werd aan het begin van deze eeuw geclassificeerd. Het is altijd de ideale plek voor een prestigieuze proeverij in een "malle jaren" ambiance zoals die recent vereeuwigd werd dankzij de prachtige film "The Danish Girl".