TOP

Het Zoniënwoud

BrusselsLife Team.

05 Jul 2012, 05:07 Last Updated: 28 May 2013, 06:05

Doe uw laarzen aan, neem uw jas en breng de namiddag door in de volle natuur in het Zoniënwoud, op twee stappen van Brussel. In dit Brabantse verlengstuk van het Ter Kamerenbos kunt u terecht voor tal van activiteiten.

De "Long van Brussel" vormt een gordel rond het zuidoosten van het Gewest. Een derde van de 4.000 hectare van het gebied ligt op zijn grondgebied, de rest in de Vlaamse of Waalse regio. Dit uitgestrekte groen is het toneel van talrijke activiteiten.

Groene gordel van de hoofdstad

Het Zoniënwoud, de groene gordel van de hoofdstad, is door de eeuwen heen uitgegroeid tot het grote beukenbos dat we vandaag kennen. Vanaf 1785 werden, om aan de groeiende vraag naar hout te voldoen, beuken geplant op honderden hectares. Vandaag zijn er nog heel veel bomen die voor schaduw zorgen als u in dis bos wandelt. Met of zonder gids, er zijn verschillende wandelingen mogelijk op de wegen van het bos, bijvoorbeeld de Ganzepootvijver wandeling. Dat is een wandeling van meer dan acht kilometer die vertrekt aan de parkeerplaats van Groenendael. Er zijn meer dan 14 wandelroutes uitgestippeld op de kaart IGN van Zoniënwoud.

Korte wandelingen

Een tochtje door het Zoniënwoud kan niet alleen te voet, maar ook met de fiets en zelfs te paard. In heel het bos kunnen fietsers rijden op de wegen die open staan voor gemotoriseerd verkeer en op de fietspaden. De drie regio’s stellen evrschillende fietsroutes voor door het bos. Paardrijden door het Zoniënwoud geeft u een ander zicht op het bos. Het is een goede manier om de natuur te observeren en te luisteren naar de vogels zonder ze te storen. Dat is waarschijnlijk de reden waarom er in de gordel rond het Zoniënwoud ongeveer twintig maneges zijn die tal van activiteiten aanbieden, van initiatie tot de grote wandeling. Behalve voor deze traditionele activiteiten, kunt u ook in het Zoniënwoud ook terecht voor nordic walking, jogging of vissen in de vijvers van het Rood Klooster in Oudergem. U ziet, de groene long van de hoofdstad is een enorm reservoir van activiteiten. Ursula Piller

Sportactiviteiten