Barbeceën in Brussel

Geschreven door Brusselslife Rédaction - 29 mei 2013, 00:00 (Bijwerken: 22 mrt. 2022, 13:57)
Barbeceën in Brussel
De temperaturen gaan de lucht in en er prijken alleen enkele onschuldige witte wolkjes aan de hemel...

Tijd om worstjes te grillen boven de gloeiende kolen van je barbecuetoestel. Het vaatje rosé staat in de koelkast, nu nog weten of je wel een vuurtje mag aansteken…

 

De zon is dan toch verschenen. Je wacht niet langer en stuurt je hele adresboek een sms: "Helaba! Vanavond BBQ bij mij! Breng je vlees mee, ik zorg voor de rest"... Niet zo snel!

Rustig aan... Haast je niet onmiddellijk naar de supermarkt voor groenten en sausjes. Ben je er wel zeker van dat je over het nodige beschikt om thuis te barbecueën?

Thuis barbecueën: de voorwaarden

Omdat je de wetgeving moet opvolgen, verklaren we artikel 23 van het Algemeen Politiereglement dat gaat over vuur en rook.

  • De tuin

Hoog op het terras van je appartement ruik je de geur van gegrilde merguez die uit de tuin van je buren komt overgewaaid. Hij mag het feestje van de eeuw bouwen, maar helaas voorziet het Algemeen Politiereglement niets voor balkonnen, terrassen en daken!

In alle gemeentes is barbecueën enkel toegestaan in private tuinen. De gemeentes Ukkel en Etterbeek zijn wat minder beperkend en laten barbecueën toe op terrassen en op plaatsen die in verband staan met tuinen.

  • Een vast of mobiel barbecuetoestel

Als gelukkige eigenaar van een tuin heb je je vrienden die in een appartement wonen uitgenodigd om me te komen genieten van je groene ruimte. Doe het volgens de regels van de kunst. Geen sprake van dat je enkele stronken verbrandt op het gazon. Enkel "vaste of mobiele barbecuetoestellen" zijn toegestaan, geen kampvuur! 

  • Opgelet voor geurtjes

Voldoe je aan de eerste twee voorwaarden? Dan is er nog een ultieme voorwaarde die je moet respecteren. "Het is verboden de buurt te storen met rook, geuren of uitwasemingen van welke bron dan ook, alsook met stof of projectielen van allerlei aard." Vermijd dus vuurmakers en aanmaakblokjes op basis van olie of andere chemische producten om het vuur aan te steken. 

En om onaangename verrassingen te vermijden, raden we je aan ook je buren uit te nodigen, zeker zij die je verlangend van op hun balkon observeren…

  • De risico's voor de grilrebellen

Als je de voorschriften van het Algemeen Politiereglement niet opvolgt, Zal je kunnen rekenen op een gemeentelijk administratieve sanctie. Wat je riskeert? Een boete die kan oplopen tot 250 euro…

Je opmerkingsvermogen zal al gemerkt hebben dat barbecueën op een balkon niet strikt verboden is. Maar opgelet, rook en geuren kunnen blijven hangen en dat is strafbaar. Bovendien kan wat verzond verstand geen kwaad. 

Barbecueën in de openbare ruimte?

Neen en nog eens neen, je mag je barbecuetoestel niet op het voetpad zetten om enkele worstjes te grillen. Je riskeert een administratieve boete!

Behalve als... je een specifieke vraag hebt gericht aan de burgemeester en deze laatste een uitzonderlijke toelating heeft afgeleverd met vermelding van de vereiste veiligheidsmaatregelen.

Barbecue in het park?

Het BIM is hier categorisch over. Het is verboden om vuur te maken in groene ruimtes en Brusselse parken. Geen sprake dus van je grill mee te sleuren naar het Jubelpark. 

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2022 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]