Cosmetica van het huis

Geschreven door Rédaction BrusselsLife.be - 08 mei 2012, 00:00 (Bijwerken: 05 nov. 2015, 16:47)
Cosmetica van het huis
Het is een nieuwe tendens in beautyland: uw eigen cosmetica maken is bijna zo eenvoudig als ze gaan kopen. BrusselsLife decodeert voor u deze nieuwe vorm van zich verzorgen.

Zelf uw schoonheidsproducten ontwikkelen is een interessant alternatief voor de traditionele cosmetica die vaak met de vinger worden gewezen omwille van de twijfelachtige samenstelling. Door zelf uw producten samen te stellen zult u veel bijleren. U doet heel wat kennis op over de rijkdom van natuurlijke producten en u kunt al snel uw producten ontwikkelen in functie van uw eigen wensen en noden. We kunnen u hier niet alles over leren maar we geven u de noodzakelijke basis om uw eerste stappen te zetten in de wereld van de cosmetica 'van het huis'.

Hydraterende crème: gebruiksaanwijzing

De hydraterende crème is een van de pijlers van de schoonheid. Om uw bereiding te maken, heeft u een aantal basisingrediënten nodig: een oliefase, een waterfase, emulgatoren en een bewaarmiddel. In de cosmetica zijn er, net zoals elders, basisgegevens die u moet kennen om van start te kunnen gaan. Dit zijn de must haves voor het aanmaken van uw producten.

De oliën

Druivenpitolie, olijfolie, ricinusolie, jojobaolie... Er zijn heel wat soorten olie en de lijst met eigenschappen is oneindig lang.

Jojobaolie Bijzonderheid: de samenstelling leunt dicht aan bij die van het menselijk sebum. Daardoor wordt deze olie bijzonder goed verdragen door de huid en de haren. Eigenschappen: verzachtend, kalmerend en helend. Geschikt voor elk huidtype.

Arganolie Bijzonderheid: al enkele jaren heel hip, waardoor de prijs enorm de hoogte is ingegaan samen met de vraag. Eigenschappen: anti-veroudering en voedend. Deze olie is bijzonder geschikt voor de drogere en rijpere huid. Ze wordt ook gebruikt om haren sterker te maken en glans te geven.

Ricinusolie Bijzonderheid: te koop in alle goede apotheken. Eigenschappen: reinigt en verzorgt de beschadigde huid. Deze olie wordt voornamelijk geprezen voor haar effect op de haren en de nagels waarvan ze de groei bevordert. Wat wilt u nog meer?

Hydrolaten

Hydrolaten worden bij het maken van crèmes gebruikt in de waterfase. Alle planten en bloemen kunnen hydrolaten aanmaken. U heeft dus een quasi onbeperkte keuze wat betreft hydrolaten. De meeste bekende zijn die van oranjebloesem en rozen. Ze bezitten allemaal verschillende eigenschappen en u kunt er uw creaties mee parfumeren.

De essentiële oliën

Essentiële oliën werden al door onze voorouders gebruikt om pijn te verlichten. Bij het gebruik van deze vloeistoffen met therapeutische eigenschappen moet u uw voorzorgen nemen. Ze mogen niet puur gebruikt worden maar u moet ze verdunnen in oliën of hydrolaten. Het gebruik van essentiële oliën wordt sterk afgeraden voor zwangere vrouwen en kinderen.

Essentiële olie van Tea-Tree Bijzonderheid: net zoals de theeblaadjes waaruit de essence komt, lijkt deze olie heel wat bijzondere eigenschappen te hebben waaraan geen enkel antibioticum kan tippen. Eigenschappen: antibacterieel en ontstekingsremmend, ideaal voor wie te maken heeft met acne.

Essentiële olie van Ylang Ylang Bijzonderheid: deze olie is een afrodisiacum en heel aromatisch. Ze is perfect geschikt voor massages onder geliefden. Eigenschappen: wordt voornamelijk gebruikt in verzorgingsproducten voor de haren. Deze olie zou helpen om de haren hun kracht, vitaliteit en glans terug te bezorgen.

Emulgatoren en bewaarmiddelen

U weet zonder twijfel dat water en olie niet gemengd kunnen worden. Emulgatoren spelen een verbindende rol om een gladde crème te verkrijgen. Bewaarmiddelen zijn nodig in een bereiding die water bevat. Vitamine E en de extracten van pompelmoespitten zijn de natuurlijke bewaarmiddelen bij uitstek! Vergeet niet: als u oliën gebruikt (zonder er water of hydrolaten aan toe te voegen), moeten er geen bewaarmiddelen toegevoegd worden. Ze zijn van nature rijk aan vitamine E, wat een natuurlijk bewaarmiddel is.

Om kwaliteitsvolle en efficiënte producten te verkrijgen, zijn discipline en concentratie onontbeerlijk. Aan uw tafels, leerlingen chemisten! Marlene Izere (St.)

Vond je dit artikel leuk?

Deel het

Volgend artikel laden...

Rapport

Elke week, nieuwe inhoud in uw mailbox

Newsletter

Découvrez plus de 12 000 adresses et événements

Profitez de toutes les sections de BrusselsLife.be et découvrez plus de 12 000 adresses et un grand choix d'événements, d'informations et de conseils et astuces de notre écriture.

Brusselslife.be
Avenue Louise, 500 -1050 Ixelles, Brussels,
02/538.51.49.
TVA 0472.281.221

Copyright 2024 © Brusselslife.be Tous droits réservés. Le contenu et les images utilisés sur ce site sont protégés par le droit d'auteur. la propriétaires respectifs.

www.brusselsLife.be/[email protected]